18 Mart 2015 Çarşamba

ANEMİ (Kansızlık) VE TEDAVİ

Genel olarak kansızlık, kanın kırmızı hücrelerindeki azalmaya verilen isimdir. Normalde beş milyon cıvarında olan bu hücreler, bir hattâ yarım milyona kadar düşerler. Üç buçuk milyonun altındaki düşüş daima ciddi bir kansızlığa işarettir.

Kansızlıklar çeşitli sebeplerle olabilirler. Doğuştan kansızlık hastalığına yakalanmış olanların yanısıra, en çok kansızlık sebebi; vücuttaki müzmin mikrobik hastalıklar ve büyük-küçük kanamalardır. Demir eksikliği de ağır kansızlıklara sebep olur. Bazan B12 vitamin eksikliğinde, özel tip bir kansızlık hastalığı ortaya çıkar. Ağır böbrek hastalıkları da kansızlığa sebep olur. İyi gıda alamama veya alınan besinlerin iyi emilememesi neticesinde de kansızlık olur.

TEDAVİ

Kansızlık sebebinin iyi araştırılması lâzımdır. Bu hastaların, karaciğer, dalak, yumurta gibi demir zengini gıdaları yemesi tavsiye edilir. Duruma göre; ağızdan veya enjeksiyon yoluyla demir ya da B12 vitamin ilâçları alınması gerekebilir. Ağır yaralanma neticesindeki kan kaybından olan kansızlıklar ise kan nakli ile normale döner.