25 Mart 2015 Çarşamba

BURGER, GUT, AYAK MANTARI, DÜZTABANLIK

En sık rastlanan ayak hastalıkları: 
  1. Düztabanlık 
  2. Ayak mantarları 
  3. Burger Hastalığı (Ayak damarındaki bozukluklar) 
  4. Gut hastalığıdır. 

DÜZTABANLIK

Düztabanlık doğuştan, ekseriyetle çocukluk çağında kusurlu yere basma ve ayakkabılar neticesinde ortaya çıkan bu hal ayak tabanının düzleşmesi ve ayak kemiklerinin bozukluğu ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu şahıslar yürürken devamlı huzursuzluk ve uzun yollarda bacak ağrıları duyarak çabuk yorulurlar. Çocukluk çağında farkedilirse, ortopedik olarak düzeltilebilir. İleri yaşlarda tamiri çok güçtür, ancak özel ayakkabılarla rahat ederler. 


AYAK MANTARLARI

Mantar hastalığı, parmak aralarının çatlaması, su toplaması, kaşıntı ve yanma ile kendini gösteren ve ağrılara sebep olan bir ayak rahatsızlığıdır. Ayak temizliğine dikkat etmeyenlerde daha sık görülür. Tedavi için, ayaklar sık yıkanmalı, ayak nemini içine hapseden naylon çoraplar giyilmemelidir. Ayrıca, giyilen ayakkabının da hava alması gerekir. O mantar tipine özgü mantar pomadları kulanılır. Hemen hemen tüm mantar pomadları denenmiş, fakat hastalık giderilememişse; bu kez uzman kontrolünde ağızdan ilâç alınarak mantar geriletilebilir. Nüks yaşanmaması için ayak temizliğinin devamı gerekir. 

BURGER HASTALIĞI

Burger Hastalığı, ekseriyetle erkeklerde görülen ve ayak damarlarının daralıp tıkanması ile kendini gösteren bir hastalıktır. Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Sigara üzerinde ısrarla durulmaktadır. Genetiğin de rolü olduğu ileri sürülmektedir. Bu hastalığın ârazları çok tipik olduğundan teşhisi kolaydır. Hastalar oturdukları zaman fazla ayak ağrılarından şikâyet etmezler, fakat biraz yürüdüklerinde, ayaklarına bıçak batar gibi bir ağrı girer ve ıstıraptan yürüyemezler. Ağrı genel olarak ayak parmaklarındadır. Parmaklar morarır ve tırnaklar kurur sertleşir. Çoğu zaman orta yaşlı erkeklerde görülür. Uzman tedavisi gerektirir. Damardan her gün histamin enjeksiyonları yapılır. Bazan ameliyat gerekir. 

GUT HASTALIĞI

Bol şampanya içip, istakoz yiyen ve çok beslenen şahıslarda görülen bir hastalıktır. Genel olarak ayak baş parmağında şiddetli ağrılar, kulak memesinde şişliklerle kendini gösterir. Kanlarında bir çeşit asit artışı vardır. Hastalık zamanla bütün eklemleri de sararak romatizmaya benzer bozukluklara sebep olur. Bu hastalara etler, sakatat gibi gıdalar, ürik asitten zengin sebzeler yasak edilir. Romatizma tedavisinde kullanılan ve ayrıca; vücuttan ürik asidi uzaklaştıran ilâçlar verilir.