14 Mart 2015 Cumartesi

ANAFİLAKSİ VE ANAFİLAKTİK ŞOK

ANAFİLAKSİ

Organizmaya daha önce karşılaştığı ve hassasiyet  kazandığı ve kendine has bir tepki geliştirdiği maddeler girdiğinde ortaya çıkan aşırı duyarlılık reaksiyonudur.
Anafilaksi, bir antijen-antikor reaksiyonunun neticesidir. Bu durum alerjiler, yani vücudun bağışıklık cevabının değişmesinden kaynaklanan hastalıklar kapsamına girer.

ANAFİLAKTİK ŞOK

Deride bir anafilaktik tepki oluştuğunda, kızartılı ve kaşıntılı (ürtiker belirtileri) bir ödem odağı meydana gelir. Bronş mukozasında oluştuğunda ise, bronş kaslarının kasılmasıyla birlikte mukozada aşırı kanlanma ve gerginleşme gözlenir. Bronş kaslarındaki kasılma, bronşiyal astım belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açar.

Sorumlu madde damar yoluyla vücuda girerse, vücut ağır bir genel tepki gösterir. Kan basıncı (tansiyon) aniden düşer, solunum güçleşir, deride yaygın solukluk, yoğun ve soğuk bir terleme görülür. Bu duruma anafilaktik şok denilir.

İnsanlarda bu tür tepkilerin en sık sebebi, bir zamanlar antitoksik ve antibakteryel tedavi (meselâ antitetanos serumu) için kullanılan bazı bağışıklık serumlarının verilmesiydi. Daha sonra bunlara bazı ilâçlar, özellikle penisilinler, B1 vitamini, hormonlar, sülfamitler de ilâve oldu.

Çok seyrek olarak; arı, akrep sokmalarında da anafilaktik şok gelişebilir...


Kaynak: medicana, ana yay. 1993 c.12