2 Temmuz 2015 Perşembe

SİYATİK SİNİRİ AĞLATIR

Kökü bel kemiğinden çıkan ve her iki bacağın ayak topuğuna kadar uzanan büyük sinirlere "siyatik" siniri denir. Bu sinirin herhangi bir sebeple iltihaplanmasına, tahriş olmasına ve bunlara bağlı ağrılara halk arasında siyatik hastalığı denilir. Esasen böyle bir hastalık yoktur. Siyatik sinirinin hastalanması vardır.

Siyatik sinirinin hastalanmasında en çok sebep olan romatizmadır. Bel kemiği bozukluklarında, kadınlarda yumurtalık kisti veya tümörü bulunanlarda, kalçaya yapılan enjeksiyonlardan sonra siyatik siniri tahriş olabilir. Ağrısı çok tipiktir. Kalçadan topuğa kadar, bir hat tarzında ağrı vardır. Hareketle bu ağrı çok artar. Siyatik sinirinin üzerine basıldığı zaman şiddetli ağrılar oluşur. Hastalar ağrıdan korkarak bacaklarını oynatmak istemezler. Bu ağrılar bazan kişiyi ağlatır.

Ağrıyan siyatik sinirinin köküne, uyuşturucu ilâçlar enjekte edilir. Ağızdan alınan ağrı kesiciler de siyatik ağrısını kısmen hafifletirler. Siyatik sinirini tahriş eden ve iltihabına sebep olan esas sebebi tespit ederek tedaviyi ona göre uygulamak gerekir.