5 Temmuz 2015 Pazar

SARA HASTALIĞI (Epilepsi)

Sara, doğuştan veya bir kafa iltihabı, menenjit, kafa çarpmaları sonunda meydana gelen ve bayılma ile kendisini gösteren bir hastalıktır. Bayılma krizleri bazan her gün, bazan haftada, ayda bir gelir. Sıcak hava, alkol, üzüntü bayılma krizlerini davet edebilir. Kriz geldiği zaman hasta kendisinde bir fenalık hissi duyar, midesi bulanır, başı döner ve vücudu kasılır. Birkaç dakika sonra kendini kaybeder, yere düşer. Düştüğü yeri bilmez. Suya, ateşe, uçuruma bile düşebilir. Hastanın dişleri kilitlenir (bu arada dilini ısırabilir) , ağzından köpüklü salyalar gelir.

Bu durum 15-20 dakika kadar sürer. Gözleri kapalıdır. Daha sonra agresif veya sakin bir şekilde ayılır. Agresif ayılmada elbiselerini yırtar ve saldırgan olabilir. Daha sonra kendisi
bitkin durumda olduğundan istirahate çekilir.

Sara krizinin sebebi konusu tam netleşmemiştir. Bir kısım beyin nöronlarının aynı zamanda aynı elektriksel faaliyetleri yaptıkları yani eşgüdüm içinde çalıştıkları sonucu olduğu ya da nöronların pozitif- negatif kutuplarının birbirleriyle kısa süreli bir seri bağlantı kurarak ortaya çıkan büyük voltajlı enerjinin deşarjı olarak da düşünülmüştür. 

Kriz gelen hastaları emniyetli yere yatırmalıdır. Ayılırken kendine veya etrafa yapacağı zarara karşı tedbirli olmalıdır. Bunun dışında, sıkılı ellerini açmaya çalışmak veya soğan koklatmak gereksizdir. Hastanın başında durarak sakince ayılmasını beklemekten başka yapılacak bir şey yoktur. 

Son yıllarda, sara hastalığı krizlerini önleyen, seyrekleştiren veya krizlerin daha hafif atlatılmasını sağlayan sakinleştirici ilâçlar çıkmıştır. Hastane kontrolünde olmak gerekir.