15 Temmuz 2015 Çarşamba

İSTANBUL'UN MÜTHİŞ TARİHİ

İstanbul'un geçmişine ait en eski kalıntılara Fikirtepe ve Pendik'te rastlandı. Bunların geçmişi milâttan önce (MÖ) 5500 - 3500 tarihlerine uzanır. MÖ 680 'de "Megaralılar" Kalkedon (bugünkü Kadıköy) şehrini kurdular. 20 yıl sonra Marmara ve Haliç arasındaki yarımadada ikinci Megara Kolonisi olan Bizantion kuruldu. Bizantion
Bizans Surları
önderlerinin ismiydi.

MÖ 513' de Persler, Bizantion ve Kalkedon'a egemen oldu. MÖ 476' da "Attika Delos Deniz Birliği", Persleri buradan çıkardı. Deniz Birliği dağıldıktan sonra bir müddet bağımsız yaşayan Bizantion, deniz ticaret merkezi oldu. MÖ 340' da Makedonya Krallığı'nın, MÖ 280' de Galatlar'ın başarısız saldırıları oldu. MÖ 146' da özerk bir şehir devleti olarak Roma'nın korumasına girdi ve MÖ 73' de İmparator Vespasianus tarafından Roma'ya bağlandı ve Bitinya- Pontus Eyaleti'ne katıldı.

3. yy'da Bizantion büyük gelişme gösterdi, stratejik önemi arttı. I. Constantinus şehri imar ederek 330' da başşehir yaptı. Adını Constantinopolis olarak değiştirdi. Şehrin Roma'dan ayrı siyasi - idari kurumları ve senatosu vardı. Roma ikiye ayrılınca; Bizans da denilen Doğu Roma İmparatorluğu'nun başşehri olarak dini, fikri, iktisadi ve kültürel merkezi oldu. 5. yy'da özellikle Trakya'dan getirilen halkla, Roma'dan daha büyük bir şehir oldu. Şehrin çevresi güçlü surlarla çevrildi.
Galata Köprüsü

Hunlar, Sasaniler, Avarlar, Bulgarlar, Araplar, Ruslar surları aşıp şehri almaya çalıştılar, fakat başarısız oldular. Şehir sürekli olarak göç aldı. Nüfusu 4. yy'da 90 bin, 5. yy'da 200 bin, 6. yy'da 400 bin oldu. Şehri yönetmek zorlaştı. Şehirde, başta tekstil olmak üzere birçok sanayi dalı gelişti ve şehir Asya-Avrupa arası ticaretin merkezi oldu. Sanayi için acenta ve koloniler kuruldu. 
Beyazıt Meydanı
Bulgar-Rus tacirler Boğaziçi'ne, Venedikliler Galata'ya, Cenevizliler Pera'ya yerleştiler. Batılı tacirlere imtiyaz tanınması Galata'yı zenginleştirdi. Galata gümrüğü gelirleri, Constantinopol'ün gelirlerini yediye katlayınca; toplum dengesi bozuldu. 1182' de ayaklanan halk, Latinler'in ev ve işyerlerini yağmalamaya başladı.
Rumelihisarı - Boğaz

1204' de Haçlı seferiyle şehir gerilemeye başladı. Haçlılar Latin Devleti kurunca; Pera ve Galata daha zenginleşti. İspanya'dan gelen tacirler de yeni koloniler kurdular. 1261' de Bizanslılar şehri Latinler'den geri aldılar. Osmanlılar, Yıldırım Beyazıt ve II. Murat ile şehri almaya çalıştılar, fakat başaramadılar. 1453 yılında tarih sahnesine çıkan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed Han fethi gerçekleştirdi. Böylece dünya tarihinde yeni bir çağ açılıyordu.