18 Temmuz 2015 Cumartesi

İRAN PETROLÜ VE TACİZ

Arma
İran, Pers İmparatorluğu'nun devamı olup, tarihinde hiç sömürgeleştirilememiştir. 1908 yılında İskoçyalı Knox d'Arcy'nin, Mescid-i Süleyman'da petrol bulmasından sonra tarihi değişti. Anglo-İran Oil Company şirketi petrolü işletti.

İngiltere ve Amerika 1953'de İran'da darbe yaparak, önceki karışıklıklarda Roma'ya kaçmış olan Muhammed Rıza Şah'ı tekrar İran'a getirdi. 1955'de SAVAK (İran İstihbarat Teşkilâtı) kuruldu. 1957'de İran, özel bir Amerika şirketine Güneybatı İran'da uygulanacak iktisadi bir kalkınma programı için yetki
verdi. 1963' de SSCB ile İran ilişkileri gelişmeye başladı.
Muhammed
Rıza Şah Pehlevi
İsfahan'da Şah Camii

1979 yılında Muhammed Rıza Şah; İran'daki liberal aydınlar, gençlik, komünist eğilimli işçiler, sol partiler, mollalar ve son olarak; ordunun da beklenmedik şekilde uzlaşmasıyla devrildi. O sıralar Fransa'da ikâmet etmekte olan İmam Humeyni İran'ın başına geldi. 

İran, Amerika tarafından sürekli taciz edildi ve ambargoya uğratıldı. Bitmeyen tacizlerden iyice bunalan İran, nükleer tesis kurmak suretiyle caydırıcılık elde ederek, bu tacizlerden biraz olsun kurtulmayı ümit eder.  Türkiye, uluslararası toplumda, İran'ın da nükleer tesislere sahip olma hakkı olduğunu savunmuştur.
İran Sanatı

2015'te Amerika İran'la anlaşma yapar. Bu anlaşmaya göre İran nükleer çalışmalarını daha ileri aşamaya götürmeyecek; karşılığında ise uygulanan ambargolar hafifletilecek hatta kaldırılacak

İran'ın etnik yapısı; Çoğunluk İranlılar olmak üzere sırayla Azeriler, Kürtler, Gilakîler, Lurlar, Mazandaranîler, Belucîler, Araplar, Bahtiyarîler, Türkmenler, Ermeniler şeklindedir. 
İran, yüzde 99 Müslüman'dır