1 Temmuz 2015 Çarşamba

YARAYA PANSUMAN YAPMAK

Yaraların tedavisi için, gayet dikkatle yapılması icap eden ufak tıbbi müdahalelere "pansuman" denir. Pansumanlarda dikkat edilecek nokta, yaraları mikroplardan temizlemek ve dışarıdan gelecek yeni mikropların yaralara konup yapışmalarını engellemektir. 

Yaralar % 70' lik alkol, oksijenli su veya tentürdiyot gibi dezenfektan maddelerle temizlendikten sonra üzerlerine antibiyotikli pomadlar veya"çinko sülfat" gibi mikrop öldürücü merhemler sürülür. Üzerleri steril, el değmemiş gazlı bezlerle kapatılır. Yaraların üzerine pamuk koymak yanlıştır. Yarayı işletir ve azdırır.

Yaraları her gün veya gün aşırı pansuman yapmak gerekir. İltihaplanmamış ameliyat yarasını hergün açmak doğru değildir. Yaradan kabuklar dökülüp, yeni deri gelene kadar pansumana devam etmelidir. Kirli bez ve mendillerle pansuman yapılması tehlike arzeder.

Ufak tefek el kesikleri ve yaralanmalar için tentürdiyot sürüp pratik tıbbi flaster yapıştırılabilir. Flasterler değiştirildiğinde her defasında alkol veya tentürdiyot yaraya yeniden sürülmelidir.