4 Temmuz 2015 Cumartesi

HAD VE MÜZMİN ROMATİZMA

Akut (had) Romatizma:

Dünyada çok önemli hastalıklardan biridir. Sinsi ve tahripkâr bir hastalık olduğundan daima endişe vericidir. Boğazda veya vücudun herhangi bir yerinde "hemolitik streptokok" ismi verilen mikropların üremesinden ve bunların çıkardıkları zehirlere karşı vücutta meydana gelen bir alerjik durum neticesinde ortaya çıkar. Sık sık bademcik iltihabı olan çocuklarda ve gençlerde sık görülür.

Boğaz iltihabından bir müddet sonra kol ve bacak eklemlerinden birinde ağrı ve şiş başlar. Ateş yükselir, sonra bütün eklemlere sıçrar. Hasta kol ve ayaklarını oynatınca çok acı çeker. Bu hastalığın en büyük tehlikesi 25 yaşına kadar kalbi tutması ve tahriplere sebep olmasıdır. Kalpten sonra en çok beyni ve diğer bütün organları tutabilir. Zamanında tedavi edilmezse büyük zararlara sebep olabilir.

Bazan sinsi seyreden romatizma ilk belirtisini bir kalp bozukluğuyla verir. Geçer gibi görünen bu hastalık zaman zaman alevlenir ve yeni tahripler yapar. Bu hastalığa yakalananları yıllarca ve dikkatle izlemek gerekir.

Romatoid Artrit (müzmin romatizma):

Romatoid artritte ayak
parmaklarının çarpılması
Orta yaşlarda ve kadınlarda âdet kesilmesinden sonra görülen romatizmanın müzmin diğer şekilleri de vardır. Bunlara "romatoid artrit" denilir. Parmaklarda çarpıklıklara, kalça, omuz ve boyun eklemlerinde bozukluklara sebep olur. Yavaş ilerleyen, zaman zaman ateş yapan ve bütün vücutta ağrılara sebep olan bir hastalıktır. Kalbi ve diğer organları tutmaz. Bu hastalığın sebebi bilinmemektedir. Romatoid etkeni kanda aranır.

Romatizma ayrıca; artroz (eklem kireçlenmesi) biçimiyle ortaya çıkan ve kemik-eklem dokusunun dejeneratif değişimleriyle belirlenen hastalıkları da kapsar. (Bkz. Artrit, Artroz)

Romatizma tedavisi başarılı olunan tedavilerden biridir. Erken teşhis edilirse tamamen iyi olur. İdeal ilâcı salisilik asit ve kortizondur. Ayrıca vücudu mikroplardan temizlemek için antibiyotikli ilâçlar verilir. Bazan direk olarak kireçlenen mafsal içlerine kortizon yapılır.  

Akut (had) romatizmada kaplıca tedavileri zararlıdır. Romatoid artritte yani, müzmin romatizmada kaplıca faydalı olabilir.