24 Haziran 2015 Çarşamba

ANNE SÜTÜ YETMİYORSA

Kâfi miktarda gıda alan çocuk iyi uyur, az ağlar ve hayatından memnun görünür. Eğer çocuğunuz iyi uyumuyor, çok ağlıyor ve sinirli görünüyorsa; kakası balgamlı ve kahverengi veya yeşilimsi-kahverengi ise, ihtiyacını karşılayacak kadar gıda alamadığından şüphe edebilirsiniz. Belki meme saati aralıklarını 4 saatten 3 saate indirmek gerekir. Zaten 3 saatte bir meme alıyorsa, belki yardımcı bir besin vermek gerekecektir.

Bir çocuk 24 saatte vücut ağırlığının her kilosu başına 150 gram kadar süt alır. Meselâ 4 kiloluk bir çocuk, günde 600 gram kadar süt alır. Eğer aldığı süt bunun çok altında ise o zaman takviye besine ihtiyaç olacaktır. Böylece hem anne sütü hem harici süt vererek karışık emzirme uygulanır.


Karışık emzirme ile beslenen çocuklar tamamen anne sütünden mahrum kalmamakta, aynı zamanda eksik beslenmeyi de telâfi etmektedirler. Bazı hallerde bir müddet sonra ana sütü çoğalırsa, yardımcı süte ihtiyaç kalmayabilir.

Anne sütünü artıracak en iyi tedbir, memenin iyice boşaltılması olduğuna göre, karışık emzirmede, bebek aç iken meme emmeli ve arkasından ek sütle doyurulmalıdır. Böylece aç olan bebek her iki memeyi de kuvvetle emerek boşaltır ve memelerin çalışmasını da kamçılar. Tersi yapılıp anne sütü sonraya bırakılırsa, biraz doymuş çocuk az emeceği için anne sütü de kaçar. 

Memelerden sonra verilecek süt kaşıkla içirilmeye çalışılmalıdır. Yardımcı süt biberonla verilecekse; uç deliğinin sütü bol verecek çapta olmaması gerekir. Bebek bunu daha kolay bulacağı için anneyi emmekten vazgeçebilir. Bu durum yine anne sütünün kaçması demektir. 

Karışık emzirmede ikinci bir yöntem de, bir öğünde yalnız meme, diğer öğünde yardımcı sütü vermektir. 

Anne sütüne takviye olacak ve çocuğun yaşına göre hazırlanmış hazır süt-mamalar piyasamızda bol miktarda mevcuttur. Bu mamalarda ilâve vitamin ve mineraller de bulunur. Karışım, toz şeklindedir. Önceden kaynatılmış ılık suyla ölçeği kadar karıştırılarak ek gıda olarak verilir. Hazır gıdanın Sağlık Bakanlığı'nca onaylı olmasına ve son kullanma tarihinin geçmemesine dikkat etmelidir.

Kullanılacak biberon şişesinin cam olması ve ağzındaki emme ucunun uluslararası standarda uygun kalitede olması da önem taşır. Bu gibi ürünlerin eczanelerden temini daha uygun olur. 

Kaynak: cocuk uzm. ihsan dogramaci, annenin kitabı, ankara 1952