24 Haziran 2015 Çarşamba

KULAK HASTALIKLARI

İşitme ve denge organımız olan kulak, iç, dış ve orta kulak olmak üzere üç kısımdan müteşekkildir. Kulak kepçesi ve kulak zarına kadar olan yol, dış kulağı teşkil eder. Buranın hastalıkları daha ziyade kulak kepçesi yırtılmaları, kanamaları, kulak yolu apseleri ve tıkanmaları, kulak zarı delinmeleri şeklindedir.

Kulak yolu iltihapları çok ıstırap vericidir. Zar delinmeleri ve dış kulak iltihapları, ekseriyetle kulağa temizleme veya kaşıma amacıyla sert sivri cisimlerin sokulmasıyla olur. Kulak kiri denilen şey kulak yolunun kendi koruyucu öz salgısıdır. Kuruyarak dışarı çıkma eğilimindedir. Pamuklu kulak çubuğu ile bu salgıyı önceden temizlemeye çalışmak gereksizdir. Kirli salgının daha içeri itilmesine sebep olur, ayrıca kulak yolu korumasız kalır. Temizlik için en uygun hareket; yıkanma esnasında iki serçe parmağıyla kulakların dışa taşan kirini almaktır. Pamuklu kulak çubuğu kullanılacaksa da kulak yoluna 1,5 cm den fazla sokulmamalıdır.


Kuvvetli bir basınç, patlama gibi olaylar da kulak zarı yırtılmalarına sebep olur. İşitme kemiklerinden (çekiç-örs-üzengi) ve onu çeviren boşluktan ibaret olan orta kulak iltihapları, kulak hastalıklarının en önemlisidir. Östaki borusu, kan yolu, delik kulak zarı yolu ile mikropların buraya gelmesi orta kulağı iltihaplandırır. Şiddetli kulak ağrılarına ve işitme bozukluklarına sebep olur. En büyük tehlikesi özellikle çocuklarda menenjit yapmasıdır.

İç kulakta labirentler, içinde denge sıvısının hareket ettiği yarım daire kanalları, sesleri birbirinden ayırarak sinirlerle beyne ileten kulak salyangozu mevcuttur. Bu bölgeye ait iltihaplar şiddetli baş dönmelerine, meniyer hastalığına, rahatsız edici seslerin duyulmasına sebep olur. 

Kulak zarının kalınlaşmasıyla da sağırlık oluşabilir. Ara sıra nükseden psikolojik sağırlıklar da vardır.

Bütün kulak rahatsızlıklarında Kulak-Burun-Boğaz (KBB) mütehassısına müracaat etmek lâzımdır.