19 Haziran 2015 Cuma

KIZAMIK AĞIR, KIZAMIKÇIK HAFİF

Çocuk hastalıkları içinde bulunan kızamık, daha önce bu hastalığı geçirmemiş büyüklerde de olur. Ekseriyetle 2 - 10 yaş aralığı hastalığıdır. Daha çok kış aylarında salgınlar yapar. Nezle ve yüksek ateşle başlar, ağız içinde "koplik lekeleri" adı verilen beyaz lekeler, erken teşhisi temin eder. 

Ateşten 1-2 gün sonra, bütün vücudu pire ısırığı şeklinde kırmızı lekeler kaplar. Haftasına deri pul pul olur ve dökülür. Ateş düşmeye başlar. Bu lekeler ufak kanamalardır ve deriden başka vücudun bütün organlarında da vardır.

Kızamık virüs hastalığıdır, çok bulaşıcıdır, havadan solunum yolu veya hastayla temas neticesinde bulaşır.


Kızamık geçirenler hayat boyu bağışıklık kazanırlar. Kızamık, vücut mukavemetini kıran bir hastalık olduğundan, ekseriyetle bu hastalık sırasında bronşitler, zatürree, zatülcenp gibi hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bu bakımdan önemlidir. Büyüklerde ve çok küçük çocuklarda ağır seyreder.

Hastalık esnasında, hastaya bol sulu ve vitaminli gıdalar verilmelidir. Yattığı yer ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Hasta başkaları ile temas etmemelidir. Temas edenler muhtemel ki mikrobu taşırlar. Kızamığın özel bir ilâcı yoktur. Antibiyotikler tesir etmez, ancak fırsatçı enfeksiyonlara karşı koruyucu olarak kullanılır. Kızamık aşısı çocuklar için, Sağlık Bakanlığı'nın mecburi aşılar sistemine dahildir. 

KIZAMIKÇIK:

Kızamık gibi virüsle bulaşır. Hafif ateş ile kendini gösterir. Yüzde ve göğüste kızamığa benzer, fakat daha seyrek döküntüler yapar. Hastanın durumu bozulmaz. Hafif halsizlik vardır. Bir haftada geçer. Başka hastalıklara kapı açmaz. Tedavisi yoktur. Evde istirahatten başka özel bir korunmayı gerektirmez. Korkulacak bir hastalık değildir. 

Kızamıkçık aşısı da, Sağlık Bakanlığı'nın mecburi aşılar sistemine dahil olup, çocuklara kızamık aşısıyla birlikte yapılır.