27 Haziran 2015 Cumartesi

TUZ İLE DE OLMAZ TUZSUZ DA

Tuz, vücut için su kadar önemli bir maddedir. Doku ve hücrelerin hayatiyeti için tuzun bulunması şarttır. Tuz, gıdalar ile kâfi miktarda alınmadığından ayrıca yemeklere ilâve edilir. Vücut tuzsuz kaldığı vakit hâlsiz düşer ve tansiyon inmeye başlar. Böbrekler yeterli miktarda idrar yapamaz ve idrar miktarı azalır. Daha fazla tuzsuzluk hayat için tehlikeli olabilir.

Vücut tuzsuzluk karşısında bünyesinde bulunan tuzu tutma kabiliyetine de sahiptir. Bir insan günde 6-7 gram tuz almak mecburiyetindedir. (aşağı-yukarı bir adet tam cumhuriyet altını ağırlığı kadar) . Alınacak mecburi tuz, gıdalarda bulunanla, ayrıca bizim ilâve ettiğimiz tuzun toplamı kadardır. Vücutta tuz azaldığı vakit ona karşı iştah artması olur.

Tuzun fazlası da organizma için zararlıdır. Özellikle kalp kapakçıklarına zarar verir. Kapakçıklar kapandıklarında sızdırmazlığı kalmaz ve kirli kan ile temiz kan birbirine karışır. Normal bir insanda fazla alınan tuz, ter ve idrarla atılır. Sıcakta çalışan insanlarda terleme ile fazla tuz kaybedildiğinden ilâve tuz almaları lâzımdır. Tuzlu ayran içmek ideal çözüm olur.

Kalp yetersizlikleri, böbrek hastalıkları, karaciğer sirozu gibi hastalıklarda vücutta tuz tutulması olur. Bu hastalar mutlaka tuzsuz yemelidir. İlâve tuz çok tehlikeli olabilir. Tuz vücutta su tuttuğundan dolayı şişlerin artmasına ve böbreklerin yorulmasına sebep olur.

Yüksek tansiyon hastalığında da tuzun rolü büyüktür. Tuzun azaltılmasıyla çoğu zaman tansiyonun kendiliğinden düştüğü görülür. Tuzun gözlere zararı, ancak tansiyon yükselmesiyle birlikte olur.