23 Haziran 2015 Salı

MİDE ÜLSERİNE SIKI DİYET

Ülser denilince, halk arasında bir mide hastalığı anlaşılır. Ülserin gerçek mânâsı "yara" demektir. Vücudun her yerinde olur. Mide ülserleri en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Devamlı hazımsızlıklara, ekşime ve kaynamalara, göğüs arkasında yanmalara sebep olur. Ağrılar mevsimlerle ve yemeklerle ilgilidir. Midenin içinde olan ülserler yemeklerden hemen sonra, oniki parmak bağırsağı ülserleri aç karnına ağrırlar. Ağrılar daha çok ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ortaya çıkar. 


İrsiyet ve sigaranın rolü olduğu kabul edilmektedir. Ülserli insanlar genel olarak sinirli kişilerdir. Çabuk kızarlar, bu da kendilerinin aleyhine olur. Mide ülserleri kanserleşerek, oniki parmak ülserleri kanayarak hastanın hayatını tehlikeye sokabilir. Bu bakımdan erken tedavisi gereklidir.

Tıbben ülser tespit edildikten sonra hastaların hekimin tavsiyesine göre sıkı bir diyete girmeleri lâzımdır. Bol süt ihtiva eden bu diyette, mideyi tahriş edecek her türlü yiyeceklerden uzak durmak esastır. Çiğ sebze ve meyvalar, baharlı, acılı yiyecekler, bakliyat, asitli meşrubatlar, kuru yemişler, salamura yiyecekler, tavada kızartmalar yasak edilir.

Fazla asit ifrazı varsa, bunu nötr hale getirecek ilâçlar alınır. Her tür tedbir ve tedaviye rağmen iyi olmayan ülserler ameliyatla çıkarılır.