25 Haziran 2015 Perşembe

TİFÜS BİTLERLE BULAŞIR

Tifüs, bitlerle bulaşan ve "riketsiya" denilen küre biçimli mikropların yaptığı bir hastalıktır. Çok tehlikeli  ve öldürücüdür. Özellikle savaşlarda salgın yapar. Bit ısırması ile mikrop vücuda girdikten itibaren hızla çoğalır ve 10 -12 gün sonra, baş, bel ağrıları, halsizlik, kırıklık, ateş ile hastalık kendisini göstermeye başlar. Karın ağrıları ve dalak büyümesi olur. 4-5 gün sonra da karında, göğüste, kol ve bacaklarda ufak kırmızı lekeler ortaya çıkar. Ateşin yükselmesiyle hasta kendini kaybeder. İdrar ve dışkısını altına yapar.


Hastalığın müddeti 15 gündür. Bu devreyi atlatabilen hastalar "kurtulmuş" sayılırlar. Bu hastalıkta vücudun bütün organlarında ve bilhassa ince kan damarlarında iltihabi bozukluk ve tıkanmalar olur ve kangrenler ortaya çıkar. Mikrobun üretiği zehir de beyin, böbrek gibi organların özel dokularını bozar. Ölüm çoğu zaman kalp ve beyin ârızaları neticesinde gelir. 

Bu hastalıktan korunmanın en önemli tarafı, temizliktir. Bit mücadelesi şarttır. DDT nin keşfinden beri bu hastalığa pek rastlanmamaktadır. Hastalığın koruyucu aşısı da vardır. Tedavisinde antibiyotik kullanılır.