28 Haziran 2015 Pazar

MİGREN (Yarım Baş Ağrısı)

Migren denilen yarım baş ağrıları çok ıstırablı, ensede ya da başın yarısını ve yüzü tutan bir ağrı şeklidir. Kafatasına yakın atardamar dallarındaki genişlemeyi izleyen damar büzülmesi migren ağrısına yol açar. Her yaşta görülür ve kadınlarda daha sıktır. Ağrının şiddeti bazan o kadar fazladır ki; hasta başını duvarlara vurmak ister. Saatlerce bazan birkaç gün sürebilir. Ağrılar, haftada veya ayda krizler şeklinde gelir. Ağrı geçince hasta bitkinlik uykusuna girer. Alınan basit ağrı kesici ilâçlar, ağrıyı dindirmez, bu yüzden intiharı dahi düşünenler vardır.


Migren tehlikeli ve öldürücü bir hastalık değildir. Çeşitli sebeplerle olabilir. Bazıları genetikdir. Çoğu zaman bir kulak iltihabı, sinüzit, diş çürüğü, baş damarlarının iltihabı, safra kesesi hastalıkları, omuz-boyun üşütmesi, kadınlarda hormonal bozukluklar, duygusal stresler, yüksek tansiyon migrenin sebebi olabilir. 

Bu hastalıkta, ağrıyla birlikte bulantı ve kusmalar, ışık ve gürültülere tahammülsüzlük de olur. Hastalar kustuktan sonra kısmen ağrıları azalabilir. 

Migren için bir uzmanın tavsiye edeceği uygun migren ilâçlarını belli düzen dahilinde kullanmalıdır. Öncelikle migreni tetikleyen esas sebebi tespit etmek gerekir.