29 Haziran 2015 Pazartesi

NABIZ, SAĞLIK GÖSTERGESİ

Kalp atışlarının kol ve bacağın büyük damarlarına intikali ve bu atışların elle duyulmasına "nabız" denir. Normal bir insanın nabzı muntazam aralıklarla bir dakikada 60 ila 100 defa atar. En iyi nabız, elin bilek kısmındaki "radial arter" denilen atardamardan alınır. Bu damarın üstüne dört parmakla hafif bastırılır ve nabzın düzeni ile dakikadaki atım sayısı anlaşılır.

Damar sertliği olan kimselerde damara kuvvetli bastırmakla bile nabız kaybolmaz. Normal insanda kaybolur. Nabzın düzenli atmayışı (aritmi) , çoğu zaman bir kalp hastalığının veya diğer başka sebeplerden kalbin muntazam çalışmayışının göstergesidir. Kalbi zayıf atanlarda nabız hemen hemen bulunamaz. Bilek damarı ince veya derin olanlarda da bazan nabız zor alınır. Bu bir hastalık değildir.

Kalbi hızlandıran hareketlerden sonra, ateşli hastalıklarda, kansızlıklarda ve diğer birçok hastalıkta nabız hızlanır ve dakikadaki atım sayısı 100' ün üzerine çıkar. Hızlanıp birkaç dakikada normal sayıya dönen nabız her insanda görülen normal bir durumdur.