28 Haziran 2015 Pazar

TİFO BAĞIRSAĞI DELEBİLİR

Tifo ve paratifo hastalıkları "salmonella" adı verilen basillerle bulaşır. Bulaşma süt, su ve iyi yıkanmamış sebze-meyvalarla veya doğrudan doğruya hastalardan, onun kullandığı kab ve eşyalardan bulaşabilir. Tifolu hastaların dışkısı tifo mikrobuyla doludur. Kanalizasyonların karıştığı sular ve gübre olarak kullanılan insan dışkısı bu hastalığın salgın yapmasına sebep olur.

Mikrobun alınmasından sonra bir hafta içinde şiddetli baş ve karın ağrısı, yüksek ateş, dalgınlık hali, vücutta tek-tük kırmızı lekeler, dalağın büyümesi tifoyu şüphe ettirir. Nabız ve kandaki beyaz kan hücrelerinin sayısı vücuttaki ateşe rağmen düşer. Tifolu hastalarda bazan ishâl, bazan kabız hali görülür. Yapılan kan tahlili ve mikrobun tespiti hastalığın kesin teşhisini koydurur.

Paratifolar birkaç tanedir. Tifoya benzer ârazlar verirler, ama daha hafiftirler.

Tifo bağırsak hastalığıdır. Bağırsaklarda yaralara, kanamalara, delinmelere sebep olur. Bu olanlar ölüm tehlikesine zemin hazırlar. Tifo hastalığı geçiren kişilerde uzun yıllar sonra safra kesesi iltihapları olabilir.

Tifo, antibiyotik tedavisiyle tamamen iyileşir. Ciddi bir perhize ihtiyaç yoktur. Sulu ve besleyici gıdalar tercih edilir. Koruyucu aşısı vardır.