29 Haziran 2015 Pazartesi

KEMİK ERİMESİ VE YUMUŞAMASI

OSTEOMALAZİ (Kemik Yumuşaması)

Osteomalazi yetişkinlerde kemik ağrıları, kemiklerde kireçlenmenin azalması ile kendini gösteren bir hastalıktır. Kanda ve kemiklerde kalsiyum ve fosfor azalmıştır. Kemik yumuşamaları ve çarpıklıkları olur. Bu hastalar idrarla fazla kalsiyum kaybederler. Böbreklerde taşlar meydana gelebilir. Kemiklerin zayıf bölgelerinde kendiliğinden kırıklar olur. Bu hastalığın meydana gelmesinde birçok sebepler rol oynar. Esası "D" vitamini eksikliğidir.

Bu hastalara "D" vitamini verilir. Kalsiyum ve fosforca zengin gıdalar tatbik edilir. Güneş banyoları, ultraviyole ışınlar derinin "D" vitamini yapması için faydalıdır.

OSTEOPOROZ  (Kemik Erimesi)

Osteomalaziden farklı bir hastalıktır. Kemiklerin kalsiyum kısmında bir erime olur. Yaşlı insanlarda çok rastlanır. İleri yaş beyaz tenli kadınlarda daha sıktır. Ağır hastalıklar ve kansızlıklarda da görülen bir durumdur. Bilhassa kalça kırığı geçirenlerde hareketsiz kalmayla beraber vücudun tamir için yoğun kalsiyuma ihtiyacı olur. Bu aşamada yüksek dozlu "D3" vitaminiyle kalsiyum ilâçları almak gerekir. Aksi halde vücut kamburlaşıp boy kısalabilir (kifoz) .

Normal insanların yaşlanma sürecine girdiklerinde kemik erimesine maruz kalmamaları için, peynir, süt, yoğurt, ayran gibi kalsiyumca zengin gıdaları her zaman bolca almaları lâzımdır.