28 Haziran 2015 Pazar

MÜSHİL İLAÇLARI

Peklik (kabızlık) çeken insanların hemen başvurdukları çare müshil ilâçlarıdır. Bu ilâçların gelişigüzel kullanılmaları her zaman doğru değildir. Müshil ilâçlarının çoğu bir müddet sonra tesir etmez hâle gelebilirler. Bazıları da fazla ishâl yaparak vücudu hâlsiz bırakabilirler. Bazılarının uzun müddet kullanımı karaciğeri yorabilir ve bağırsakların daha da tembelleşmesine yol açabilir.

Peklikle mücadelenin en iyi yolu, bağırsakları çalıştıracak gıdaları yemektir. Bol sebze ve meyva, süt, bal birçok insana müshil etkisi yapar. 

Müshil ilâçlarının bir kısmı, bağırsak hareketlerini artırarak, bir kısmı su tutarak, bir kısmı da yağlı olduklarından bağırsakları yumuşatarak tesir ederler. Bunlardan en zararsızı vazelin ihtiva eden yağlı müshil ilâçlarıdır. Uzun müddet kullanılabilir. Diğer ilâçları 1-2 hafta kullandıktan sonra değiştirmek lâzımdır. 

Bitkisel olarak en kullanışlı olanı bir bardak sıcak suya karıştırılmış yarım veya bir çay kaşığı sinameki otudur. Lifleri su tutar. Dozu artırmamak şartıyla müzmin peklik çekenler kullanabilir.