16 Haziran 2015 Salı

DERİYİ TIRNAKLA KAŞIMAMALI

Vücut kaşıntıları çok zaman vücudun herhangi bir yerinde ve lokaldir. Bu kaşıntılara ekseri böcek sokmaları, kaşındırıcı bitkilerin teması veya allerjik bir maddenin değmesi sebep olur. 

Ellerde, parmak aralarında, çatlak ve yaralarla olan kaşıntılar uyuz hastalığında görülür. Vücutta yaygın kaşıntılar ekseri bir allerji neticesinde ortaya çıkarlar. Bu kaşıntılar çok zaman kırmızı döküntüler ve pençe pençe kabartılarla beraberdir. Bazı kaşıntılar ürtiker şeklindedir.

Uzun süren sarılıklar da şiddetli kaşıntılara sebep olur. Kana karışan safra boyaları deriyi tahriş ederek kaşındırırlar. Aynı şekilde üremi hastalığı olanlarda da kaşıntılar olur. 


Cinsi organlarda, avuç içi ve ayak tabanlarında pullanma ile beraber görülen kaşıntıların sebebi çok zaman mantarlardır. Saçlı deride bol bulunan malasezzia furfur bakterisi kaşıntıyla beraber kepeklenme de yapar. Yine saçlı, kıllı bölgelere tutunmuş bitler ve yavruları kaşıntı yaparlar. 

Şeker hastalığı da cinsi organlarda kaşıntıya sebep olabilir. Kaşınma ile tahriş olan deriden mikroplar girerek yara ve apselere sebep olabilir. Bu yüzden bölgeyi tırnakla kaşımak yerine ovmalıdır.

Kaşıntıların tedavisi sebeplerine göre yapılır. Tuzlu su sürmek veya deniz banyoları kaşıntıları azaltır. Ciltte kendini gösteren bu konu, aslında çok geniş kapsamlı olduğundan, yapılması uygun olan, bir cilt uzmanına danışarak fikirlerini dinlemek ve tavsiyelerine uymaktır.