14 Haziran 2015 Pazar

YEMEK BORUSU HASTALIKLARI

Mide ile boğaz arasında uzanan yemek borusu önemli bir yutma organıdır. Yutulan lokmalar, bu borunun sıkışıp genişlemesi ile kısa zamanda mideye sevk edilirler. Yemek borusu da diğer organlar gibi mikroplarla kolayca iltihaplanabilir. "Özofajit" denilen bu durumda, yutma zorlukları, göğüs kemiğinin arkasında ağrılar ve yanmalar hissedilir. 

Bazan yemek borusunun alt ucunda mideyle birleştiği yerde mide ülserleri gibi ülserler de olur. Buna reflü (mide asidinin yukarı yükselmesi) sebep olur. Bu ülserler, yemek borusunun daralmasına, yutma esnasında sancıya sebep olurlar

Yemek borusunun diğer önemli bir hastalığı da "Divertikül" adı verilen eldiven parmağı şeklinde genişlemelerdir. Yemeklerin bir kısmı burada toplanır ve kokar. Bu durumda hastanın ağzından fena kokular gelir. Yutma sırasında da ağrılar ortaya çıkar.


Bir diğer hastalık yemek borusu varisleridir. Daha çok "siroz" hastalığı esnasında görülen bu varisler çok zaman yırtılarak kanarlar ve hayatı tehlikeye sokarlar. 

Yemek borusu kanserlerine yaşlı erkeklerde sık rastlanır. Kanser, zehirli tesirlerinden başka, yutmayı ve beslenmeyi de bozduğundan hastaları kısa zamanda bitkin bir hale getirir.

Yemek borusunun hastalıkları, ağızdan kamera sokularak monitör ekranında izlenip teşhiş edilebilir. İltihap varsa, antibiyotiklerle; ülser varsa, tıpkı mide ülserleri gibi diyet ve asit düşürücü ilâçlarla tedavi edilir. Reflüsü olan kişilerin yüksek yastıklarda yatması tavsiye edilir. Yemek borusu divertiküllerinde ve kanserlerinde erken teşhis ve ameliyat tedavisi mecburiyeti vardır.