2 Haziran 2019 Pazar

GİULİO PİPPİ ROMANO (ressam)

İTALYAN  ressam ve mimar, 1499 yılında Roma'da doğdu. Raffaello'nun öğrencisi ve çalışma arkadaşıydı. Vatikan'da "Truva yangını" freskinin bir kısmını meydana getiren "Anhises'i taşıyan Aeneas" grubunu çizdi. G.F. Penni ile beraber Raffaello'nun bitmemiş eserlerini tamamladı.

Villa Madama, Villa Lante vb. yi inşa etti ve resimlerle süsledi. Desenlerini kendisinin yaptığı Marcus Antonius'un açık saçık gravürleri yüzünden ortaya çıkan sıkıntılı olaydan sonra Roma'dan ayrıldı ve Gonzaga markisi 1. Federico'nun çağrısı üzerine Mantova'ya sığındı. Orada açtığı atölyede (1524-40) kısa zamanda ün kazandı.

Mantova tahkimatını biitirdi ve setler yaptırdı. Maniyerizmin yurdu İtalya'da uyandırdığı yankı bakımından en büyük eseri, Te sarayının inşası ve dekorasyonudur. Genişliğine uzayan binanın bahçesinde, daha sonra "Palladio üslûbu"nun motifleri haline gelen, güçlü kemerler vardır. Rüstik düzenin masif halde kullanılması, beklenmedik kabartı ve kontrast etkileri yaratır.

Romano, iç dekorda, hem Raffaello'nun hem de Michelangelo'nun mirasçısı olarak görünmeyi ister. Büyük ustalıkla ortaya koyduğu temalarda, şehvetli bir paganlık göze çarpar. Mantova dükünün ölümünden (1540) sonra Bologna'ya gitti ve orada yarım kalan San Petronio'nun cephe planlarını yaptı. Giulio Pippi Romano, 1546' da Mantova'da öldü.

Giulio Pippi Romano  -  Venüs ve Adonis banyoda  (Te sarayı)