16 Haziran 2019 Pazar

THÉODORE ROUSSEAU (ressam)

FRANSIZ  ressam, 1812 yılında Paris'te doğdu. Önce Compiègne ormanında, Normandiya'da, Sen kıyılarında resim yaptı. 1831-35 yılları arasında tablolarını Salon'da sergiledi. Aşırı romantik olduğu kabul edilen eserleri üzerinde anlaşmazlık çıktı. 1836 Salonu'na gönderdiği resimler kabul edilmedi. Bunun üzerine Fontainebleau ormanına yerleşti.

Millet, Diaz, heykeltraş Barye de ona katıldılar; ardından Corot, Daumier, Jules Dupré, Chintreuil, Daubigny, Charles Jacque vb. de oraya gitti. "Barbizon okulu" adını alan bu grubun en güçlü kişiliği olan Rousseau, ormanın her saatteki manzarasını iyice kavrayabilmek için oduncular ve köylüler gibi yaşadı.

Tabiatı saflık, içtenlik ve sevgi ile izlemek; Ruysdael, Hobbema ve Karel Dujardin'e erişme maksadındaydı, ama anlaşılmayan bir sanatçı olarak kaldı ve Salon'un seçiciler kurulu, "Kestane ağaçlı yol" adlı tablosunu reddetti. Bununla beraber, Rousseau zamanla ilgi çekti ve tabloları alıcı bulmaya başladı. 1849 Salonu için Paris'e gitmeye razı oldu ve bazı eserlerini sergiledi.

1855  Dünya sergisi'nde Rousseau'ya bir salon ayrıldı. Sanatçı burada; Fontainebleau ormanında, Auvergne'de, Berry'de, Granville'de, Landes'da yaptığı manzaraları sergiledi. Louvre'da birçok tablosu bulunan Rousseau, eserlerinin çoğunda, büyük manzara ressamlarıyla boy ölçüşebileceğini göstermiştir.

Tablolarında zift kullanması sebebiyle, tabloları yeterince aydınlık olmadığı halde, Rousseau'ya izlenimcilerin öncüsü gözüyle bakılır. Théodore Rousseau, 1867' de Barbizon'da öldü.

Théodore Rousseau  -  Kır köprüsü