15 Haziran 2019 Cumartesi

HENRİ ROUSSEAU (ressam)

FRANSIZ  ressam (Gümrükçü Rousseau), 1844 yılında Laval'da doğdu. Bir tenekecinin oğlu. Laval lisesinde okudu, sonra Angers'de noter kâtipliği yaptı. 1864' de askere alındı. Terhis edilince evlenip Paris'e yerleşti. 1870 Savaşından sonra Paris gümrüğüne girdi. Bu görevde 2. sınıf kâtiplikten ileri gidemedi. Sık sık boş vakti olduğunda resimle uğraşıyordu.

1884' de Louvre'da kopya yapmak için bir giriş kartı elde etti. Ertesi yıl 2 tablosu resmî Salon'a kabul edildi. 1886' da, ömür boyu bağlı kaldığı "Bağımsızlar Salonu"nda eserlerini sergiledi. Kendisini sanat çevresine tanıtıncaya kadar resimleri alay konusu oldu veya dikkat çekmedi.

Emekliye ayrıldıktan sonra, keman dersleri vererek ve oturduğu Plaisance mahallesindeki komşularının portrelerini yaparak para kazanmaya çalıştı. Gezi dergilerinden ilham alarak egzotik manzaralar yaptı. Guillaume Apollinaire onunla dostluk kurdu. 1910' da Picasso'nun atölyesinde, onuruna verilen bir şölene, Montmartre ressamlarıyla şâirleri katıldı.

Bir dolandırıcılık işinde suç ortaklığı yaptığı iddia edilerek Seine Asliye mahkemesinde yargılanmış, cezası ertelenmişti. Ömrünün son dönemlerinde, Robert Delaunay gibi ressamlar, Wilhelm Uhde gibi koleksiyoncular, Ambroise Vollard gibi tablo tacirleri, Henri Rousseau ile ilgilendiler.

Sanatçı, günlük hayatının yavanlığından resim yapmakla sıyrılmaya çalışan, kendi halinde bir insanın rüyalarını tablolarında garip, yadırgatıcı bir şiir havası içinde yansıtır. Henri Rousseau, 1910' da Paris'te öldü. Gerçek değeri ölümünden sonra anlaşılmıştır.

Henri Rousseau  -  Savaş

Henri Rousseau  -  Yılan oynatan kadın  (1907)