20 Ekim 2020 Salı

BERNARD VAN ORLEY (ressam)

FLAMAN  ressam, 1488' e doğru Brüksel'de doğdu. 1515' de Furnes için bir mihrap arkalığı ve Danimarka kralı için, Güzel Philippe'nin 6 çocuğunun portresini yapma siparişi aldı. 1518' de Avusturyalı Margherita'nın, 1532' de Macaristan kraliçesi Marika'nın hizmetine girdi. 

Vasat bir ressam, fakat meraklı, yaratıcı, modern düşünceli olan Van Orley, 16. yy. ilk yarısındaki Brüksel resmine hâkim oldu ve özellikle gravür sayesinde tanıdığı İtalyan sanatına yöneltti. Dinî tabloları, özellikle "Eyyub'un Geçirdiği Felâketler (1521)", "Son Yargı (1525)", Raffaello ve Michelangelo'dan taklit ettiği şatafatlı eserlerdir. 

Van Orley'in gerçek değeri büyük bir süslemeci olmasından gelir. Sainte-Gudule vitrayları da onun eseridir. Özellikle kendisini, 1518' den önce Raffaello'nun "Havarilerin Eylemleri" adlı İncil ilâvesinin dokunmasına nezaret etmekle görevlendiren Brükselli perdahçılar hesabına çalıştı. Bernard van Orley, 1541' de Brüksel'de öldü. 

Şaheseri; 1521-30 yılları arasında yaptığı "Maximillian'ın Avları" adlı 12 parçalık duvar kaplamasıdır. Başlıca tabloları: "Son Yargı", "G. Zelle", "Eyyub'un Geçirdiği Felâketler", "Avusturyalı Margherita", "Kutsal Aile (2 ayrı tablo)"

Bernard van Orley  -  Maximillian'ın Avları