30 Ekim 2020 Cuma

DİEGO RODRİGUEZ DE SİLVA VELAZQUEZ (ressam)

İSPANYOL  ressam, 1599 yılında Sevilla'da doğdu. 1613' den sonra F. Pacheco'nun öğrencisi oldu. F. Herrera el Viejo ile de çalıştığı sanılır. 1619' da Pacheco'nun kızıyla evlendi. İlk dönemi olan Sevilla döneminde, Andalucialı ustalarınkine benzeyen pek çok tablo yaptı (natürmortlar, portreler, günlük hayattan sahneler, dinî tablolar).

Ribera'nın eserleriyle Sevilla'yı etkileyen "karanlıkçılık"ın tesirinde kalan genç ressam; çevre çizgilerinin yumuşatılması, renk zenginliği ve şahsî havasıyla yavaş yavaş karşılaştığı meselelere hâkim olmaya başladı. 1622-23' de Madrid'de Olivares dükünün himayesine girdi ve bir portresini yaptı. 

Bu portreyi beğenen kral 4. Felipe de bir portresini ısmarladı ve 1623' de Velazquez'i "pintor de camara" tayin etti. Kraliyet sarayına yerleşen ressam; kralın, ailesinin ve saray erkânının portrelerini çizdi. 

1627' de ilk büyük tarihî kompozisyonu olan "Magrıplılar'ın Kovulması"nı (kaybolmuştur) ve mitolojiden bir sahne olan "İçki İçenler"i yaptı. Yarı gölgeyi yavaş yavaş terkederek grileri artırdı. 

1628' de diplomatik bir vazifeyle Madrid'e gelen Rubens'in tavsiyesiyle İtalya'ya gittiği sanılır (1629-31). Cenova, Venedik, Ferrara, Napoli (orada Ribera ile karşılaştı) ve Roma'yı ziyaret etti. Roma'da "Vulcanus'un Demirhanesi" ile "Yusuf'un Cübbesi"ni çizdi.

Bu seyahatten dönünce; dinî tablolar, portreler yaptı. 1652' de, kral evinin süslenmesi ve düzenlenmesi görevine (aposentador) tayin edildi. 4. Felipe'nin yaşlılık ve aile yakınlarının portrelerini ve üç şaheserini (Aynalı Venüs; Las Meninas; Yün Eğiren Kızlar) yaptı. 

Açık ve nüanslı bir renkçi olan Velazquez, basit yollarla aydınlığı ve uzaklığı belirtmekte son derece ustadır ve modern sanatın, özellikle "empresyonist" okulun öncülerinden biri sayılır. Velazquez, 1660' da Madrid'de öldü. 

Velazquez  -  Vulcanus'un Demirhanesi

Velazquez  -  Yelpazeli Kadın

Velazquez  -  Saint-Joseph

Velazquez  -  Breda'nın Teslimi (1634-35)

Velazquez  -  Avusturyalı Marie-Anne

Velazquez  -  Prens Balthazar Carlos At Sırtında

 
Velazquez  -  Kendi portresi ("Las Meninas" detayı)