5 Aralık 2020 Cumartesi

ANTOİNE WATTEAU (ressam)

FRANSIZ  ressam, 1684 yılında Valenciennes'de doğdu. Ressam Albert Gerin'den ders aldı, ustasının ölümü üzerine Paris'e gitti (1702). Dinî tablo tacirleri hesabına çalıştıktan sonra Gillot'nun atölyesine girdi (1706). 2 yıl sonra arabesk ressam Claude Audran'ın atölyesine geçti.

Roma Büyük ödülü yarışmasında (1709) başarısızlığa uğradıktan sonra, "Birliklerin Hareketi" tablosunu satmayı başardı. Malplaquet savaşından kaçanlarla ve askerlerle dolup taşan Valenciennes'e döndü. Ordugâhlarda ve meyhanelerde dolaşarak krokiler çizdi. 

Hasta ve üzgün olarak Paris'e dönünce, maliyeci Pierre Crozat için "Mevsimler"i gösteren dörtlüsünü çizdi. Crozat'ın konağındaki eğlencelerde; Rubens, Tiziano, Veronese, genç kadın ve soylularla tanıştı. 1717' de "Kythera Adasına Gitmek İçin Vapura Biniş" adlı tablosuyla kraliyet akademisine alındı. Dostlarının birkaç portresini ve birkaç "nü" yaptı, fakat dehasını özellikle kompozisyonlarında gösterdi.

Verem hastalığına yakalandığı için 1719' da tedavi maksadıyla Londra'ya gitti, fakat ertesi yıl eskisinden daha kötü bir durumda döndü. Sanatını yapmaya devam etti. Flaman ve Venedik ustalarının sırrını çözen Watteau, dostu Gersaint için ölüm döşeğindeyken "Gersaint'in Alâmeti" adlı tabloyu yaptı ve 1721' de (yaş 37), 12 yıldan kısa süre içinde yapılmış pek çok eser bırakarak Nogent-sur-Marne'da öldü.

Başlıca eserleri : "Parkta Toplantı", "Kayıtsız", "Finette", "Jupiter ve Antiope", "Paris'in Yargısı", "Silâhı Alınmış Aşk", "Endişeli Âşık Kadın", "Pater'in Portresi", "Arlequin ve Colombine", "Müzik Dersi", "Aile Konseri", "Kır Eğlenceleri", "Ay Randevusu", "Sürpriz", "Hayatın Güzellikleri", "Venedik Eğlenceleri", "Müfrezenin Molası", "Alaya Katılmaya Giden Asker", "Théatre-Français'de Aşk", "Théatre İtalien'de Aşk", "Aşk Dersi", "Kır Toplantısı", "Uçan Ordugâh", "Savaş Dinlenmeleri", "Evlenme Sözleşmesi" vb.

Antoine Watteau  -  Tökezleme (detay)