1 Aralık 2020 Salı

ÉDOUARD VUİLLARD (ressam)

FRANSIZ  ressam, 1868 yılında Cuiseaux, Saône-et-Loire'da doğdu. Paris'te liseye giderken Maurice Denis, Lugné-Poe ve Pierre Veber ile dostluk kurdu. 1883' de dul kalan annesi, bir apartman dairesinde küçük bir terzi atölyesi açtı. Vuillard annesinin ölümüne kadar (1929) onunla beraber yaşadı ve orada zarif ve samimiyet dolu resimler çizmeye başladı. Hiç evlenmeyen ressam, eserlerinin çoğunu bu ortamda yaptı.

Gobelins okulunda gece derslerini takip etti. 1888' de Güzel Sanatlar Millî yüksek okuluna alındı (Gérôme'un atölyesi), fakat aynı yıl oradan ayrıldı ve Julien Akademisine girdi. Burada Paul Sérusier'den resimde sembolizmin ilkelerini öğrendi. 

Bonnard, Roussel, Maurice Denis, İbels, Ranson vd. ile "Nabi" grubunu kurdu. Vuillard bu sıralarda parlak ve canlı renklere yöneldi (Yatakta). Dekoratif sanatlarla da ilgilendi (paravanlar, mobilyalar, vitraylar, halılar, seramikler, kitaplar), resimlerinde tutkallı boya, yağlıboya ve pastel kullandı. 

"Revue Blanche" dergisinin bürolarında ve Le Barc de Boutteville'in bürosunda arkadaşlarıyla beraber ilk sergilerini açtı (1892-95). Resimlerinde yavaş yavaş Gauguin'den uzaklaşarak Claude Monet ve Degas'ya yaklaşan Édouard Vuillard, 1940' da La Baule'da öldü.

Bazı eserleri : "Salatalı Natürmort", "Kendi Portresi", "Uyku", "Dırdırcı Kadın", "Parklar", "Mallarmé'in Valvins'deki Evi", "Irmak Salcısı", "Yemekten Sonra", "Sabah Kahvaltısı", "Felix Vallotton Atelyesinde", "Etang-la-Ville'den Peyzaj", "Çiçek Vazosu", "Claude Bernheim de Villers", "Suzanne Després", "Thadée Natanson", "Kırmızı Yemek Salonu", "Ev İçi", "Kütüphane", "Nergis Buketi", "Arthur Fontaine", "Madam Vaquez", "Genevieve Bernheim de Villers", "Henri Xavier Fontaine", "Madam Bénard", "Anna de Noailles Portre Eskizi", "Boulogne Ormanında Bir Yol", "Sacré-Coeur", "Clayes'de Su Deposu".

Ayrıca; Dr. Vaquez'nin dairesi, Champ-Elysées tiyatrosu, Cenevre'deki S.D.N. sarayı için yaptığı duvar süslemeleri de vardır.

Édouard Vuillard  -  Bonnard'ın portresi için taslak 

Édouard Vuillard  -  Ot Yığını ve Üç Gezen 

Édouard Vuillard  -  Kendi portresi