29 Aralık 2020 Salı

SUUT KEMAL YETKİN (yazar)

T
ÜRK  yazar, 1903 yılında Urfa'da doğdu. Felsefe dalındaki yükseköğrenimini Fransa'da tamamladı. Ankara Dil ve Tarih Coğrafya fakültesinde görev aldı. Millî Eğitim bakanlığı Güzel Sanatlar Genel müdürlüğü görevinde bulundu. 1942' de profesör oldu.

Urfa milletvekilliği (1942-50), İlâhiyat fakültesinde profesörlük yaptı, Ankara üniversitesi rektörü oldu. Misafir profesör olarak Amerika'ya gitti (1964). Ankara Üniversitesi Eğitim fakültesinde görev aldı. 

Yazı hayatına "Suut Saffet" adıyla şiir yazarak (1921) başlayan Suut Kemal, Paris dönüşü; estetik, sanat, felsefe, resim ve İslâm sanatları konularındaki yazılarının yanı sıra deneme yazarlığıyla da tanındı. Suut Kemal Yetkin, 1980' de Ankara'da vefat etti.

Eserleri : "Şi'ri Leyal", "Estetik", "Metafizik", "Büyük Mustaripler", "Sanat Felsefesi", "Filozofi ve Sanat", "Ahmed Haşim ve Sembolizm", "Edebî Meslekler", "Edebiyat Konuşmaları", "Sanat Meseleleri", "Leonardo da Vinci'nin Sanatı", "Edebiyat Üzerine", "İslâm Mimarîsi", "Büyük Ressamlar", "Günlerin Götürdüğü", "Düş'ün Payı", "Şiir Üzerine Düşünceler".