19 Mart 2021 Cuma

EV ÇİÇEKLERİ NE İSTER?

B
İR  ev çiçeğinin sağlıklı büyümesi ve süsleyici özelliğinin korunması için başlıca istekleri; toprak, su, ısı, ışık, hava, nemdir. Hastalık ve böceklere karşı koruma ise, ayrıca lüzumludur.

TOPRAK :

Ev bitkilerinin toprak istekleri farklıdır. Fakat şu ilkeler hepsi için geçerlidir : a) Toprak, bitki için gerekli besinleri ihtiva etmeli, b) Hava ve suyu geçirecek yapıda olmalı, c) Sulandığında kâfi müddet suyu tutabilmelidir.

Bir saksı toprağında, farklı ölçülerde şu maddeler bulunur : Bahçe toprağı, çürümüş sığır gübresi, yaprak çürüntüsü, funda veya kestane toprağı, dişli dere kumu. 

Toprağı besince zenginleştirmek için gübreleme faydalıdır. Piyasada satılan gübreleri tarifnamelerine göre kullanmak lâzımdır. 

Bitki büyüdükçe, daha büyük saksıya geçirmek lâzım gelir. En uygun zaman ilkbahar başlangıcıdır. Saksı değişimi ve toprak ilâvesinden sonra bitkiyi bolca sulayın ve gölge bir yere alın.

SU

Su, bitkinin temel ihtiyaçlarından biridir. Verilen suyun niteliği, miktarı ve sulama süresi önemlidir. 

a) Oda sıcaklığındaki suyla sulayın.
b) Saksı henüz nemli veya ıslak ise su vermeyin.
c) Sulamada toprağı doyurun.
d) Bitkinin durgun (uyku) döneminde suyu azaltın, büyüme başlayınca artırın.
e) Bitkinin tüylü yapraklarını ıslatmayın, saksının dibindeki deliklerden su almasını sağlayın
f) Kireçsiz su kullanın.

SICAKLIK

15-20  derece ev sıcaklığı birçok bitki için normaldir. Önemli olan, sıcaklıktaki ani değişimlerdir. Bu yüzden bitkileri hava cereyanından uzak tutun. Havalandırma için pencere açarken bu duruma dikkat edin.

IŞIK

Bitkilerin ışık istekleri değişiktir. Gölgede kalınca ya da doğrudan güneşe maruz kalınca bozulan ev çiçekleri vardır. Bitkinin isteğine göre evde yer seçin. Bazıları yer değiştirmekten hoşlanmaz, bozulur. Işığı her tarafı görmesi için bazı bitkileri bulundukları yerde çevirmek gerekir.

HAVA

Havasız ortamda bitki gelişmez. Soğukta dahi bitki temiz hava ister. Hava cereyanının bitkiye ölümcül etki yaptığını unutmayın. Yapraklar üzerine biriken toz havayı azaltır. Tozun alınması gerekir. Islak bir süngerle silinmeli veya üzerlerine su püskürtmelidir. 

Havalar ısındığında hava cereyanına maruz bırakmadan havalandırmayı artırmalıdır. 

NEM

Kaktüsler ve diğer bazıları dışında bitkiler genellikle nemden hoşlanırlar. Üzerlerine su püskürtmek faydalı olur.

HASTALIK VE BÖCEKLER

Çiçeklerde görülen yavaş gelişme, sürgün ya da yaprak vermeme, çiçek açmama, yapraklarda pörsüme-sarkma, sararma, lekelenme, yanma, dökülme, çiçek tomurcuklarında dökülme gibi hoşa gitmeyen durumlar, bakım hatalarından veya hastalıktan ileri gelebilir.

Ayrıca; solucan, kurt, sinek, yaprak biti, kabuklu bit gibi zararlılar sorun yaratır. Bütün bunlara karşı koruyucu ve tedavi edici uygulamalar vardır.