23 Mart 2021 Salı

EV ÇİÇEKLERİNİ ORTAMA GÖRE GRUPLANDIRMA

Ararot
Yüksek ısı, düşük nem ve bol ışık isteyenler :  Kaktüslerin büyük bölümü dışında, ev ortamında yüksek ısı ve ışığa dayanıklı çiçek azdır. Yazın balkon ve teraslarda, kışın güneşli pencere önlerinde yetişebilen ev çiçekleri şunlardır : Mızraklı rozet, Ananas, Arokarya, Karides çiçeği, Dağ palmiyesi, Bodur palmiye, Sütleğen, Kauçuk, Çin gülü, Cam güzeli, Pandanus.

Sıcak ve aydınlık isteyenler : Bunlar yüksek ısı ve aydınlıktan hoşlanan, fakat aşırı güneşten korunması gereken çeşitlerdir. Doğuya veya Batıya bakan pencere önleri için uygundurlar. Güneye cepheli pencere önlerine, gölgeleme imkânı olursa konulabilir. Orta nemden hoşlanırlar. Güzel çiçekli ve gösterişli yapraklı çeşitleri vardır. Bazılarının bakımı kolay, bazılarının ise itina ister. 

Bakımı kolay olanlar : Şeritli eğrelti, Venüs otu, Ararot, Pandanus, Peperomya, Paşa kılıcı, Afrika menekşesi

İtinalı bakım isteyenler : Baldırıkara, Flamingo çiçeği, Afelandra, Renkli alacakök, Kodium, Kolimneya, Topuz zambak, Fittonya.

Sıcak ve gölge isteyenler :  Bunların güneşli ortamlarda yaprakları zarar görür. Gölgeli ve yarı aydınlık ortamda iyi yetişirler. Daha çok güzel yapraklarıyla alâka çekerler. Çiçek açanları azdır. 

En önemlileri şunlardır Kuşkonmaz, Aspidistra, Difenbahya, Parmak aralya, Ejder kapanı, Kauçuk, Aslan pençesi, Peperomya, Filodendron, Geyik boynuzu eğreltisi, Paşa kılıcı

Kaktüs
Kışın serin ve aydınlık yer isteyenler : Pek çok bitki, yıl boyunca sürekli yüksek ısı istemez. Bitkinin yıl içinde belirli bir dinlenme süresi vardır. Sıcaklık düşünce bu dönem başlar. Bitkilere göre uygun düşük sıcaklık 10-15 derecedir.

Dinlenme döneminde, bitki kendine uygun bodrum, oda, hol gibi bir yere alınır. İlkbaharda büyüme başlayınca, ışık alan yere konulur. Kaktüs ve Sukkulentler dışında, tüm gün kuvvetli güneş bitkilere zarar verebilir.
 
Önemli örnekler şunlardır : İshal kesen, Gelin duvağı, Cam güzeli, Kalanşö, Zakkum, Sardunya, Çuha çiçeği, Kordela, Venüs otu, Topçu çiçeği, Roye, Oda ıhlamuru, Agav, Sabır otu, Saksı güzeli, Gasterya, Havortya, Sütun kaktüs, Bektaşi kavuğu, Mamilarya, Kaynana dili.

Kışın serin ve az ışıklı ortamdan hoşlananlar :  Çok az ısıtılan ve fazla aydınlık olmayan koridor, salon, merdiven altı gibi yerler, bu çeşitler için uygundur. Çeşitlerine göre en az sıcaklık 5-12 derece arasında değişir. Büyük kısmı yazın teras ve bahçeye konulabilir.

Önemli örnekler şunlardır : Açelya, Dağ palmiyesi, Gelin çiçeği, Yıldız kalkan, Oküba, Kanguru asması, Oda aralyası, Kaya sarmaşığı, Kanat eğrelti, Şeflera, Telgraf.