13 Eylül 2021 Pazartesi

ABDURRAHMAN HİBRÎ EFENDİ (tarihçi)

OSMANLI  tarihçi, şâir, ilim adamı, 1603 yılında Edirne'de doğdu. İlk öğrenimini Edirne'de, medrese tahsilini İstanbul'da tamamladı. Çeşitli medreselerde hocalık, çeşitli şehirlerde kadılık yaptı. Konularını tarihten alan birçok eseri vardır. 

Edirne'nin fethi ve sonraki tarihine dair "Enîs-ül Müsâmirîn" (akşam sohbetçilerinin dostu) adlı kitabını 1636-37' de tamamladı. Bazı yazma nüshaları Edirne'de Sultan Selim ve İstanbul'da Ali Emirî Efendi kütüphanelerindedir.

1. Osman'dan itibaren Sultan İbrahim devri olaylarını da ihtiva eden "Defter-i Ahbârân-ı Kanun-ı Şehinşâh-ı Padişâh-ı Âlempenâh-ı Âl-i Osman" (âlemlerin sığındığı Osmanlı ülkeleri padişâhı kanunlarının haber defteri) adlı kitabı tek nüshadır [İstanbul Velîyüddin Efendi kütüphanesi, Nu. 1418].

4. Murad'ın İran seferlerinden bahseden "Tarih-i Feth-i Bağdad" ve "Tarih-i Feth-i Revan" adlı risaleleri [yazma olarak Edirne, Sultan Selim kütüphanesinde]. 

İran edibi Hüseyin Vâiz'den kırk hadisin genişletilmiş tercümesi olan "Riyâz-ül Ârifîn" (âriflerin bahçesi) [bir nüshası İstanbul Fatih kütüphanesinde]. 

8 kısım üzerine kadınlarla ilgili yazma bir eser olan "Hadâik-ül Cinan" (cennetlerin bahçeleri) [Topkapı sarayı Revan kitaplığı Nu. 1068].

Ayrıca, "Divançe" ve yıldızlar ilmine dair bir kitabı olan Abdurrahman Hibrî Efendi, 1676' da Serez'de (Orta Makedonya) vefat etti.

Abdurrahman Hibrî Efendi  -  Enîs-ül Müsâmirîn