17 Eylül 2021 Cuma

ABDURRAHMAN VEFİK (maliyeci)

O
SMANLI  maliyeci, Kırım, Gözleve'de doğdu (doğum tarihi ?). Çelebizâde Abdüllâtif Efendi'nin oğlu. Babasıyla Kırım'dan Türkiye'ye göç etti. 

Kuvvetli bir özel eğitimden sonra, maliye mesleğine girdi. Muhasebeyle ilgilendi. Bazı mekteplerde ders okuttu.

Gösterdiği liyakat ve iktidar sebebiyle çabuk terfi ederek; Maliye Nezareti müsteşarı, Maliye mektebinde "tekâlif kavaidi" ve "tarih-i malî" hocası oldu. 

Osmanlı vergi sistemine dair derslerinden derlenen "Tekâlif Kavaidi" adlı 2 ciltlik eseri, zamanın araştırmacılarına çok fayda sağlamıştır. "Tarih-i Malî" adlı bir denemesi de vardır.

Gazi Ahmed Muhtar Paşa kabinesine "Maliye Nazırı" olarak girene kadar hocalıkla uğraştı. Kâmil Paşa kabinesinde yerini muhafaza etti. Bu kabine düşünce, yıllarca vazifeden uzak kaldı. 1. Dünya savaşının mütareke devresinde, Tevfik Paşa kabinelerinde "Maliye ve İaşe Nazırlığı" yaptı.

Osmanlı maliyecileri arasında; malî iş ve muamelelerdeki derin bilgisiyle, maliyenin her şubesine ait işleri, o şube uzmanlarından daha iyi bilmekle tanınmıştır. Bazı çağdaşlarının fikrine göre, geniş bir maliye siyaseti güdecek kavrayıştan çok, malî konuları teferruatı ile bilen bir devlet adamıydı. 

Abdurrahman Vefik, 1956' da İstanbul'da vefat etti.