19 Mart 2022 Cumartesi

JEAN ANOUİLH (yazar)

FRANSIZ  tiyatro yazarı, 1910 yılında Bordeaux'da doğdu. Louis Jouvet'nin sekreteriyken, pek duygulu bir eser olan "l'Hermine" ile piyes yazarlığına başladı (1932). Acı üslûbu, anarşist yanı, hayatın çirkinliklerini ortaya dökme eğilimi, sonraki piyeslerinde belirdi. "Kara Piyesler" :  "Eşyasız Yolcu", "Vahşi Kız", "Eurydice", "Antigone", "Médée".

Fantezi ve mizaha büyük yer veren "Pembe Piyesler" : "Hırsızlar Balosu", "Senlis'de Buluşma", "Léocadia". "Parlak Piyesler" : "Şatoya Davet", "Prova veya Cezalanan Aşk", "Beyaz Güvercin".
"Gıcırtılı Piyesler" : "Ardèle veya Marguerite", "Toreadorlar Valsi", "Ornifle ve Esinti", "Zavallı Bitos veya Başların Yemeği", "l'Hurluberlu", "Mağara".

"Kostümlü Piyesler" :  "Tarlakuşu", "Becket", "La Foire d'Empoigne".

Biraz yeknesak ve bazen aşırılığa kaçan karamsarlığı yerilse de, gerçek tiyatro yazarı nitelikleri, piyeslerindeki güçlü diyalog ve yapı tekniği teslim edilmelidir. 

 Ayrıca bazı filmlerin diyaloglarını yazdı. "Eşyasız Yolcu" adlı oyunundan ve "Deux Sous de Violettes" adlı senaryosundan yapılan filmlerde yönetmen olarak vazife aldı. Jean Anouilh, 1987' de İsviçre'de öldü.