31 Mart 2022 Perşembe

LOUİS CLAUDE D'AQUİN (besteci)

F
RANSIZ  orgcu ve besteci, 1694 yılında Paris'de doğdu. 6  yaşında kral 14. Louis'nin huzurunda "klavsen" çaldı. 12  yaşında Saint-Chapelle'de, Marin de la Guerre'in yerine geçti ve Petit-Saint-Antoine'da orgcu oldu. 

1727' de, Saint-Paul kilisesi orgculuğu için açılan yarışmada Rameau'nun önüne geçti. Cordeliers'de Louis Marchand'ın, Krallık kilisesinde Andrieu'nün, Notre-Dame'da (1755) Calvière'in halefi oldu.

Parlak bir virtüöz, yorulmak bilmez bir besteci, 18. yy. zevksizliğine karşı çıkan nadir orgculardan biriydi. Louis Claude d'Aquin, 1772' de Paris'de öldü.

Basılmış eserleri azdır : Bir küçük kantat, "La Rose", bir klavsen parçaları "Derleme"si, çoğu keman, flüt ve obua ile de çalınabilen klavsen ve org için yeni "Noel Şarkıları".

Elyazmaları çoktur : İki âyin, bir "Te Deum", büyük koro ve orkestra için birçok latince ilâhi (Beatus Vir), trio şeklinde bir "Miserere", senfonili birçok kantat (Circé, J.J. Rousseau'nun bir metni üzerine), divertimento'lar, bir "Amphion", "O Filii" üzerine org için çeşitlemeler.