29 Temmuz 2022 Cuma

FAZIL AHMET AYKAÇ (şâir, yazar)

TÜRK  şâir ve yazar, 1884 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini Gümüşhane rüştiyesinde, Musul idâdîsinde, İstanbul Fransız lisesinde yaptı. Bir süre Sanayii Nefise mektebi, "mimarlık" bölümüne devam etti. Derslerini mektupla takip ettiği Paris Siyasal Bilgiler fakültesini bitirdi.

Celâl Sahir'in yayınladığı "Seyyare" gazetesindeki "başmakaleleri" beğenilerek Dârülmuallimin'e (erkek öğretmen okulu), edebiyat ve felsefe öğretmeni tayin edildi (1910-18). Daha sonra; Sanayii Nefise, İstanbul ve Galatasaray liselerinde 20 seneye yakın öğretmenlik yaptı.

4. Seçim döneminde; Elâzığ Milletvekili seçildi (1927). Yazı hayatına "Fecr-i Âti" grubunda girdi. Çeşitli dergi ve gazetelerde; eğitime, psikolojiye ve felsefeye dair yazılar yazdı. "Tanin" gazetesinde, tanınmış kimseleri hicveden, divan tarzında "satirik" (iğneleyici, alaycı ifadelerle eleştiren) şiirler neşretti ve daha çok bunlarla ün kazandı. Fazıl Ahmet Aykaç, 1967' de İstanbul'da vefat etti.

Eserleri :  "Divançe-i Fazıl (aruz vezniyle şiirler - 1913)", "Harman Yolu (aruz ve hece vezniyle şiirler - 1919)", "Kırpıntı (1924)", "Şeytan Diyor ki (makale, sohbet, mizah yazıları - 1927)", "Tarih Dersi (1928)", "Fazıl Ahmet (hitabe, şiir, hiciv, seçme yazılar - 1934)".