19 Temmuz 2022 Salı

GEORGES AURİC (bestekâr)

F
RANSIZ  bestekâr, 1899 yılında Lodève'de doğdu. Paris konservatuarında, Caussade'ın "kontrpuan" ve "füg" sınıfında ders gördü. Schola Cantorum müzik okulunda, Vincent d'İndy'nin derslerine devam etti. "Altılar grubu"na katıldı.

Eserlerinde; Chabrier, Messager, Satie ve Stravinski'nin etkileri görülür. İlk yazdığı eserlerde, halk sanatının etkisiyle aristokratça zevk birbirine karışmış haldedir (piyano için sonatinler, pastoraller, doğaçlamalar, insan sesi için melodiler; "Les Fâcheux", "Gemiciler", "la Pastorale" gibi baleler).

İkinci grup eserlerinde, daha geniş, güçlü ve üstün bir estetiğe ulaşır (fa tonunda piyano sonatı, "Phèdre" balesi, "Ressam ve Modeli").

Çok sayıda film müziği besteledi : "Ebedî Dönüş", "Güzel ve Çirkin", "Orphée", "Picasso Esrarı", "Lola Montes", "Günaydın Hüzün", "Brahms'ı Sever misiniz", "Clèves Prensesi". En tanınmış melodisini "Kırmızı Değirmen" filmi için besteledi.

Diğer eserleri arasında; 2 piyano için "Yartita" ve Jean Anouilh'in oyunundan esinli "Hırsızlar Balosu" balesini saymak gerekir.

1954' den beri Fransa Müzik Yazarı, Besteci ve Yayıncıları kurumu başkanıdır. 1962' de Paris operasıyla Opéra-Comique tiyatrosu tek yönetim altında birleştiği zaman, genel müdürlüğe getirildi. Aynı yıl Güzel Sanatlar akademisine üye seçildi. Georges Auric, 1983' de Paris'de öldü.