24 Ağustos 2024 Cumartesi

GEOFFREY CHAUCER (şâir)

İNGİLİZ  şâir, 1340 yılına doğru Londra'da doğdu.  Saraya mal veren bir tüccarın oğluydu. 1357' de 3. Edward'ın gelini Elizabeth'in yanına girdi. 

2 yıl sonra kral ile beraber Avrupa seferine katıldı. Esir düşünce, kral fidye ödeyerek onu kurtardı. Bu sıralarda Fransız edebiyatından etkilendi. Jean de Meung'ün "Gülün Romanı" adlı eserini İngilizceye çevirdi. 

Birçok alegori yazdı :  "Mars'ın Yakınması",  "Bir A.B.C.",  "Merhamete Yakınma (1363' e doğru)" başından geçen umutsuz aşktan ilham alır. 

1374' de Londra limanı gümrük müfettişi, 2 sene sonra parlamento üyesi oldu. Diplomatik görevlerle İtalya'ya gönderildi. Orada Petrarca ile tanıştığı sanılır. Ondan aldığı kuvvetli bir İtalyan etkisi birçok eserinde görülür :  

Boccaccio'dan esinli "Troilus ve Khryseis (1382)",  "İyi Kadınlar Efsanesi (1385)".  En önemli eseri; 1373' de yazmaya başladığı "Canterbury Hikâyeleri"dir. Bu hikâyeler "Decamerone"den taklittir fakat biçim yönünden farklıdır.

Bu hikâyelerde; psikolog yönü ağır basar, duygulu ve insancıldır, en farklı kişilerin derinliğine varır, anlayışlı ve etkili bir dille portrelerini çizer. Hikâyeler; yazarın canlı anlatımı, nükteli ve açık üslûbu sayesinde İngiliz edebiyatının büyük eserleri arasına girer.

1386' da resmî görevlerinden uzaklaştırılmıştı, fakat  "Boş Kesesine Yakınma" adlı eseri yazınca, 3 yıl sonra yine kralın sekreterliğine getirildi. Geoffrey Chaucer, 1400' de Londra'da vefat etti. Westminster Abbey'e gömülen İngiliz yazarlarının ilkidir. Ülkesinin ilk büyük modern şâiridir. İngiliz dilinin ve dilbilgisinin yerleşmesinde önemli rol oynamıştır.