6 Mayıs 2016 Cuma

AVRAT PAZARI

Avrat pazarı - İstanbul - 16. yy
OSMANLI devrinde, alıcı ve satıcılarının kadınlardan ibaret olduğu yere Avrat ( kadın) pazarı denilirdi. Yani, avrat pazarında sadece kadınlar alış-veriş yapabilirdi. Giyim, kuşam, gıda vs. ürünlerin satıldığı bu pazarların bazı bölümlerinde cariyeler de satılırdı.

Pazarlar, Osmanlı İmparatorluğu zamanında kuruldu ve 19. yy sonuna kadar devam etti. Büyük şehirlerde kurulan bu pazarlardan en ünlüsü; İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman'ın zevcesi Hürrem Sultan tarafından hayrat olarak yaptırılan Haseki dârüşşifası (hastanesi), imareti ayrıca mektep, medrese ve hamamdan ibaret olan bölgede kurulmuştu. Bu semtte yer alan pazar, Cerrahpaşa-Kocamustafapaşa caddesi boyunca uzanıyor ve ayrıca Arkadius sütûnu önünden Bayrampaşa Medresesi'ne çıkan Yağhane sokağı ile Haseki caddesinin aynı taraftaki kısmını da içine alıyordu.

Sonraları semtin adı "Avratpazarı" olarak anılmaya başladı, fakat pazar olarak sadece üstü kiremitle örtülü ve ahşaptan bir direklerarası yapılmış ve bu kısım 1905 yılına kadar devam etmiştir. Bu pazarlara "kadın pazarı" veya "kadınlar pazarı" da denilmiştir.