26 Mayıs 2016 Perşembe

BEYAZIT YANGIN KULESİ

İSTANBUL'un Beyazıt semtinde, İstanbul Üniversitesi merkez binasının bahçesinde bulunur. İstanbul'da çıkan yangınları gözlemek için yapıldı.

İlk yangın kulesi, 1749' da Ağakapısı'ndaki sarayın iç avlusuna yapılmış ahşap bir kule idi. Padişah eski sarayı asker kapısına ayırınca, burada yine ahşap bir kule yapıldı. Yapılan bu kule bir yeniçeri ayaklanmasıyla yakılınca, 2. Mahmud'un emriyle 1828' de Serasker Hüseyin Paşa tarafından bugünkü mermer-taş kule inşa edildi.

Yüksekliği 85 metre olan kule, aşağıdan itibaren 'nöbet katı', 'işaret katı', 'sepet katı', 'sancak katı' olarak adlandırılmıştır. Birinci kata 180 basamaklı ahşap merdivenle çıkılır.

1849 yılında dört tarafa açılan yuvarlak pencereli taştan yapılmış bir teras ve onun üzerine parmaklıklı üç kat ilâve edildi. Üst kısmına 1889' da demir bayrak direği konuldu.

Kulenin tepesinde yakılan farklı renkteki ışıklar, ertesi günkü hava durumu tahminini bildirir. "Kırmızı : karlı", "yeşil : yağmurlu, "sarı : sisli", "mavi : açık hava" yı ifade eder.