28 Mayıs 2016 Cumartesi

KEMALEDDİN BİHZAD, eser-biyografi

İRANLI ressam ve minyatür ustası. Doğum yeri ve yılı bilinmiyor. Timur imparatorluğunun merkezi Herat'ta, Sultan Hüseyin Baykara'nın sarayında yetişti. Meşhedli Sultan Ali ile birlikte çalıştığı ve vezir Mîr Ali Şîr Nevaî tarafından korunduğu bilinir. 1468-1506 yılları arasında Herat resim ustalarının başında bulunan Bihzad, 1507' den sonra Özbek hükümdarı Şeybek Han'ın sarayında çalıştı.

1510 yılı sıralarında, Safevî imparatoru Şah İsmail'in Herat'ı alması üzerine Tebriz'e gitti. Şah İsmail ve oğlu Şah Tahmasb zamanında ünü her yere yayıldı. Hüseyin Baykara'ya ait iki portresi dikkate değerdir.

Çiçekli dalları, nakışlı çinileri, süslü halıları ve tasvirlerinin fonu, onun incelik ve süs düşkünlüğünü gösterir. Bihzad'ın en önemli yönü gerçekçiliğidir. İşlediği konular saraydaki gösterişler değil, günlük insan hayatıdır. İneklerin yavrularını emzirmesi, bir tarlaya dokunan kişinin cezalandırılması, hizmetçilerin yemek taşıma ve sofra hizmetleri, köylülerin çalışmaları Bihzad'ın işlediği konular arasındadır. Eserlerinde hareket ve hayat görünür. Portrelerindeki ifade kudreti büyük olan Bihzad, 1537 yılında Tebriz'de öldü.

Kemaleddin Bihzad - Timur'un hayatının
anlatıldığı 'Zafername'den minyatür   (16.yy)

Kemaleddin Bihzad - Kendi resmi
Kemaleddin Bihzad - Bir minyatür  (1488)
K. Bihzad - Cem sultan resim yaparken