19 Ekim 2016 Çarşamba

DOMENİCO ZAMPİERİ (Domenichino), eser-biyografi

İTALYAN ressam, (İl Domenichino), 1581 yılında Bologna'da doğdu. Kısa bir müddet Calvaert'in öğrencisi oldu, sonra Annibale Carracci'nin okuluna gitti. 1602' de Farnese sarayının dekorasyonunu yapmak için Carracci ile Roma'ya gitti. Domenichino, Roma'da özellikle kilise, köşk ve sarayların duvarlarını süsledi.

Fresklerinde, mihrap arkası süslemelerinde zarif üslûbu göze çarpar. Manzara resimlerindeki saydam atmosfer ve aydınlık renkler Annibale Carracci'nin eserlerini hatırlatır. En iyi eseri "Aziz Hieronimus'un hayat hikâyesi" adlı tablosudur. Duvar resimleri, Carracci'lerin büyük kompozisyon eğilimini ve Paussin
klâsisizmini yansıtır. Ona, neoklâsiklerin hayranlığını kazandıran, akademik kurallara bağlılığı, kutsal konulardaki eşsiz tablolarında kendisini gösterir.

Domenichino, 1621' de Papalık sarayının mimarlığına atandı ve birçok mimari projeler yaptı. 1630' da Napoli'ye gitti, burada katedrale bağlı şapelin fresklerini yaptı. Son eseri, Napoli'li sanatçıların düşmanlığı yüzünden kısmen tahrip edildi. Domenico Zampieri 1641' de Napoli'de öldü.

Domenico Zampieri - Diana'nın avlanması
Domenico Zampieri - Diana'nın avlanması (detay)