24 Ekim 2016 Pazartesi

KEES VAN DONGEN, eser-biyografi

HOLLANDA asıllı ressam, 1877 yılında Rotterdam, Delfshaven'de doğdu. Sınaî desinatörlük öğrenimini yarıda keserek New York'a gitti. Daha sonra Rotterdam'a dönerek bir gazeteye desinatör olarak girdi. Steinlen ve Toulouse-Lautrec'in eserlerinden etkilenerek ressam olmak için Paris'e gitti.

Paris'te "Bateau-Lavoir"a yerleşti ve Picasso'nun gözde modeli Fernande Olivier'in birkaç portresini yaptı. Resim sehpasını sokaklara kurarak, para karşılığında gelip geçenlerin portrelerini çizdi. Bu arada gazetelere de desenler gönderdi. Kabiliyetini keşfeden Félix Fénéor sayesinde Bağımsızlar Salonu'ndaki sergiye katıldı, 1904 yılında da kişisel sergisini açtı.

Empresyonistlerin etkisini taşıyan manzara resimleri, ressamın aşırılığı konu edilerek eleştiriye uğradı. Çünkü, Van Dongen çiğ renkler kullanıyor, gece hayatı ve eğlence yerlerinin ışık tezatlarını belirtiyordu. Van Dongen, Güney Amerika, İtalya ve Mısır'ı dolaştı.

Ressamın 1913' de Cassati (Jasmy) kontesiyle tanışması, hayatında ve üslûbunda dönüm noktası oldu. Kontesin birçok portresini çizdi. Cüretli resimlerle süslediği evlerine, Paris sosyetesini çağırarak gösterişli ziyafetler verdi. Cannes ve Deauville'nin gözde şahsiyetlerinden biri oldu. Paris sosyetesinin elitleri portrelerini ona yaptırıyorlardı.

!934' de Jasmy ile arası bozulunca, kendini eserlerine verdi, insanların arasına pek girmedi. Kitap resimlemeleri yaptı, Rembrandt'ın hayatına ait eser yayınladı. Kees Van Dongen 1968' (yaş 91) de Monte Carlo'da öldü.

Kees Van Dongen - Dansöz
Kees Van Dongen