9 Ekim 2016 Pazar

SPLENİT (dalak iltihabı)

DALAK iltihabında, yoğun kan göllenmesine bağlı olarak organ büyür. Dalakta çok sayıda ve çeşitte kan hücreleri ve lenfositler birikir. Dalak iltihabına genellikle, tifo, difteri, septisemi, viral hepatit, enfeksiyöz mononükleoz gibi hastalık etkenleri sebep olur.

DALAK BÜYÜMESİ (splenomegali)

Büyüme çeşitli sebeplerle gelişir ve farklı şiddetlerde olabilir. Normalde 150 gram olan dalak, ağır vakalarda 1 kilograma kadar büyür. Büyümeye bakteri veya virus kökenli enfeksiyonlar sebep olabilir.

Sıtma, frengi, tüberküloz, dolaşım bozuklukları, dalakta kan göllenmesi, dalak toplardamarı veya kapı toplardamarının trombozla tıkanması, doğuştan gelen hastalıklara bağlı olarak dalakta çeşitli maddelerin aşırı derecede birikmesi, amiloidoz (dokuya nişastamsı madde birikimi), kan hastalıkları, lösemi, lenfom, habis olmayan tümör ve kistler dalakta büyümeye yol açabilir.

DALAĞIN ÇIKARILMASI (splenektomi)

Dalak bir yaralanma veya aşırı darbe alma neticesinde (örn; karna gelen bir tekme) parçalanabilir. Bu parçalanma vücuda zarar verme derecesinde ise, o dalak cerrahi işlemle çıkartılır. Bunun dışında; dalak toplardamarı tıkanmasında, dalak atardamarı balonlaşmasında (anevrizma), dalak tümörlerinde, bazı alyuvar yıkımına bağlı hastalıklarda dalak çıkartılır.

Dalak kapsülünde olan yırtılmalarda ise yırtık, ameliyatla dikilir.