11 Kasım 2016 Cuma

ANDRE DUNOYER DE SEGONZAC

FRANSIZ ressam, desinatör, gravürcü, 1884 yılında Boussy-Saint-Antoine, Seine-et-Oise'da doğdu. Luc-Oliver Merson'un yolunda yürüdü. Devlet Güzel Sanatlar Yüksek okulunun giriş imtihanını kazanamayınca, Charles Guérin ve J.E. Blanch'ın eğitim verdiği Palette Akademisi'ne girdi. Aynı zamanda doğu dilleri okulunda okudu.

1906 yılında Boussingault ile tanıştı. 1908' de Saint-Tropez'e gitti, aynı yıl Sonbahar salonu sergisine katıldı. Bağımsız sanatçılar salonunda, Roger Marx'ın (1912), sonra da Paul Poiret'nin ilgisini çekti. 1910-14 yılları arasında, İtalya, Sicilya, Kuzey Afrika ve İspanya'da geziler yaptı. Piyade çavuşu olarak 1914' de savaşa katıldı, sonra 3 .Ordunun kamuflaj dairesini yönetti.

Usta bir desenci olan ressam, ince, zarif, kıvrak çizgilerle çalışırdı. Suluboya ressamı olarak büyük boyutlara gitmekten çekinmedi. Bu tekniği sayesinde, üst üste vurduğu renklerin saydamlığından ileri gelen eşsiz renk uyumları elde etti.

Yağlıboya çalışmalarından bahsedenler, paletini "içinde bütün renklerin birer güç halinde kaynaştığı verimli topraklara" benzettiler. Gravürcü olarak ofortlarında titiz bir çalışma görülür. Bunlarda, desenlerinde olduğu gibi az çizgiyle çok şey anlatmayı başardı.

André Dunoyer de Segonzac 1947' de Royal Akademi'ye, 1948' de Belçika Kraliyet Akademisi'ne seçildi. 1963' de yağlıboya ve suluboya eserlerinden kendince önemli bulduklarını devlete bağışladı. Ressam, 1974' de Clichy'de öldü.

André Dunoyer de Segonzac - Sen kıyıları  (1927)
A. Dunoyer de Segonzac - Feucherolles'de kış
A. Dunoyer de Segonzac - Siperde