3 Kasım 2016 Perşembe

SKALEN KAS SENDROMU

SKALEN KASLAR

BOYNUN yan bölgesinde bulunan çizgili kaslara "skalen kaslar" denilir. Normalde ön, orta ve arka olmak üzere üç tanedir. Yukarıda boyun omurlarının yatay çıkıntılarının üstüne, aşağıda ise 1 inci ve 2 nci kaburgaların üst bölümlerine yapışırlar.

Skalen kasların sinirleri, 3 ncü, 4 üncü, 5 inci, 6 ncı boyun sinirlerinden gelir ve kan dolaşımı, köprücük altı atardamarının bir dalıyla bağlanır. Skalen kasların çok çeşitli işlevleri vardır. Bu kaslar boyun omurlarına tutunup kaburgaları yukarı doğru çekerek solunum kasları içinde yer alırlar.

Kaburgalar üzerine yapıştıklarından ve burayı dayanak olarak alıp tek yanlı kasıldıklarında, başı o yana doğru eğerler. Her iki taraflı kasıldıklarında ise
boyunda gerginlik yaratarak boynun sertleşmesine yol açarlar.

SKALEN KAS SENDROMU

Kol sinir ağı ve köprücük altı atardamarının 1 inci kaburga karşısında baskıya uğraması ve gerilmesi neticesi kollarda damarsal ve sinirsel bozukluğun ortaya çıkardığı sendroma "skalen kas sendromu" denilir. Bu duruma skalen kasın anomalisi sebep olur.

Skalen kasın aşırı kalın ve güçlü olması, 1 inci kaburgayı daha yukarı çekerek ilgili damar ve sinirlerin köprücük kemiği ile 1 inci kaburga arasında sıkışmasına neden olur. Böyle olunca, sıkışan tarafın tüm kol ve elde, damar-sinir yapılarından kaynaklanan ağrı, duyu kaybı ve karıncalanma ortaya çıkar.