3 Kasım 2016 Perşembe

RAOUL DUFY, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, dekoratör ve gravürcü, 1877 yılında Le Havre'da doğdu. Babası onu 14 yaşında kendi çalıştığı ticari memuriyet işine soktu. Sekiz çocuklu ailenin en büyüğü idi. Le Havre Güzel Sanatlar okulunun gece derslerine devam etti; Charles Lhuiller'in öğrencisi oldu; orada Orhon Friesz ve George Braque ile dost oldu.

1900 yılında aldığı belediye bursu, ona Güzel Sanatlar yüksek okulu'nda Léon Bonnat'nın atölyesine girme imkânını sağladı. 1901' de Fransız Sanatçıları salonunda ilk sergisini açtı. Önceleri izlenimciliğe yönelen Dufy, sonraları Toulouse-Lautrec'in etkisinde kaldı.

1905-08 yılları arası dönem, onun her şeyi renkle anlatmaya çalıştığı "fovist" dönemidir. Sonraları kübizme yaklaştı. 1922-23 de İtalya'da bulunan Dufy, Sicilya'dan sanatındaki serbestliğin ve orijinalliğin bütün görüşlerini yansıtan suluboya resimlerle döndü.

1925' de Fas'ta bulundu. 1952' de Venedik'te açılan bir sergide milletler arası bir resim ödülü kazandı. Seramik, gravür, duvar halıları ve mobilya ile de ilgilenen Raoul Dufy, 1953 yılında Forcalquier'da öldü.

Raoul Dufy -  Padok  (detay) -  1913
Raoul Dufy - Kendi portresi
Raoul Dufy - Trouville'de tekneler