13 Mart 2017 Pazartesi

THOMAS GAİNSBOROUGH, eser-biyografi

İNGİLİZ ressam, 1727 yılında Sudbury-Suffolk'da doğdu. Bir kumaş tacirinin oğluydu. Çocukluk çağında ders görmeden resim yapmaya başladı. 14 yaşındayken hayatını kazanmak için Londra'ya gitmek mecburiyetinde kaldı.

Londra'da çeşitli mesleklere girip çıktı, nihayet gravür kalıpçılığını kendine uygun buldu. Gravelot resim okuluna gitti, Francis Hayman'dan bazı nasihatler aldı. 19 yaşında evlenmesi, kendini tamamen sanatına vermesini kolaylaştırdı.

Önce İpswich'e (1746), daha sonra Bath'a yerleşti (1760). Şöhreti taşrada yaygındı fakat yüksek tabakadan müşterileri de vardı. 1774' de kesin olarak Londra'ya yerleşti, Kraliyet Akademisi üyeliğine seçildi. Manzara resminde Wilson'dan üstün, portrede Reynolds'a eşit sayılmaya başlandı.

Gainsborough, tipik bir İngiliz ressamı olup, her konuyu soylu bir biçimde yorumlar. Manzaraları, portreleri kadar başarılıdır. Portrelerinde kadınları inceltir, kibarlaştırır, saçlarını ve elbiselerini güzelleştirir, gözkapaklarını mânâlı bir biçimde kısar ve gözleri hayat dolu bir bakışla resmeder.

Reynolds'un soğuk bir renk olan mavinin bir tabloda hakim renk olamayacağı iddiasına cevaben "Mavi Çocuk" tablosunu yapmıştır. Thomas Gainsborough 1788' de (yaş 61) Londra'da öldü.

Thomas Gainsborough - Sanatçının kızları  (1760' a doğru)
Thomas Gainsborough - Suffolk manzarası
Thomas Gainsborough - Miss Elisabeth Singleton 
Thomas Gainsborough - Portre
Thomas Gainsborough - Sanatçının kızları