6 Temmuz 2017 Perşembe

HALÛK'UN DEFTERİ

TEVFİK Fikret'in (1867 - 1915) genç nesiller için yazdığı, insanî ve yenilikçi fikirleri yansıtan şiir kitabıdır (1911). Tevfik Fikret, eserine bir şiir defteri görünümü kazandırmak için elyazısıyla temize çektiği şiirlerini taşbaskı tekniğiyle bastırdı.

Bu defterdeki şiirler, Fikret'in "Servetifünun" döneminden sonraki düşünce ve dünya görüşünde beliren ideolojik gelişmeleri de gösterdiği için alâka çekti.

Kitapta bulunan 20 şiir, daha evvel hiçbir dergide yayınlanmamıştı. Kitaptaki şiirler; a) "Halûk'un defteri" b) "Hayata karşı beşer" c) "Hitabeler" olarak üç bölüme ayrılır.

Tevfik Fikret, bu kitabındaki şiirlerinde "Rubabı Şikeste" den farklı olarak; pozitif bilim, çağdaş medeniyet, lâiklik, insalcıllık temalarını işler. Geleceğe güven duymayı, gençlerin bilgi edinmesini ve erdemli olmasını nasihat eder.

Edebî sanatlardan en çok "teşbih" ve "mecaz" lara yer veren eserin lisanı, "Servetifünun" dönemine göre sadedir. Halûk'un Vedaı, Halûk'un Amentüsü, Promete, Ferda gibi ün kazanmış bazı şiirleri bu kitaptadır.